Μέγας Κάμπος. Ο δεύτερος οικισμός που μαζί με την Ποδογορά και βέβαια την Βαρετάδα αποτελούσανε την παλιά "Κοινότητα Βαρετάδας".
Το 1999 με το σχέδιο "Καποδίστριας" ο Μέγας Κάμπος ενσωματώθηκε στον Δήμο Αμφιλοχίας, ως οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Βαρετάδας.
Συντεταγμένες: 38°41′2″N 22°8′21E
Απέχει 11 χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία και 4 χιλιόμετρα από τη Βαρετάδα, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας - Εμπεσού. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό, που αποτελείται ουσιαστικά από δύο γειτονιές. Κατοικείται όμως από ανθρώπους καλόκαρδους, που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να σου ανοίξουν το σπίτι τους και να σου προσφέρουν απλόχερα την φιλοξενία τους.
Καθοριστική για την διαμόρφωση του χωριού στο χώρο που είναι σήμερα, είναι η δεκαετία του 1960. Τότε αρχίζουν να μετακομίζουν στο χωριό, από τις γύρω αγροικίες, οικογένειες που ζούσαν στις περιοχές Προβατσούλι, Άγιος Νικόλαος κ.α.
Ο δρόμος για το Προβατσούλι
Το 1964 ιδρύεται το δημοτικό σχολείο, δείγμα της ανάπτυξης που άρχισε να γνωρίζει το νέο χωριό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τότε η δύναμη του σχολείου ξεπερνούσε τα 40 παιδιά. Το 1976 ξεκινάει να χτίζεται η εκκλησία του χωριού, ο πολύ όμορφος ναός, που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους και την Αγία Βαρβάρα.
Το χωριό κοσμεί ακόμη, το καινούργιο εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου.
Μια βόλτα στον Άγιο Αλέξανδρο θα ανταμοίψει τον επισκέπτη με την καλύτερη θέα του χωριού και του Αμβρακικού Κόλπου
Μεγάλη συνεισφορά στο "στήσιμο" του Μέγα Κάμπου, αποτέλεσε η μετοίκηση στην περιοχή, οικογένειων κτηνοτρόφων, από την Ευρυτανία (Λιθοχώρι, Πιγκιανά). Αυτές κατοικούσαν τα πρώτα χρόνια στην περιοχή Μπέλεση. Η κτηνοτροφία παραμένει και σήμερα η κύρια ασχολία των κατοίκων.
Η από νωρίς υδροδότηση και μετέπειτα η ηλεκτροδότηση του οικισμού, είναι μοχλοί που βοήθησαν τον Μέγα Κάμπο, να αναπτυχθεί ως οικιστική οντότητα. Και ενώ στην απόγραφή του 1981 καταγράφεται πληθυσμός 107 κατοίκων, στα επόμενα 20 χρόνια το χωριό μειώνεται πληθυσμιακά κατά 20% (88 κάτοικοι το 2001). Σήμερα διαμένουν περίπου 60 άτομα.
Ο Μέγας Κάμπος είναι ένα ακόμα χωριό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Σου προσφέρει τη δυνατότητα, να κατεβαίνεις στην παραλία για τις καθημερινές βουτιές σου και να επιστρέφεις στη δροσιά του υψομέτρου, για να θαυμάζεις το απαράμιλλης ομορφιάς ηλιοβασίλεμα!
Παρά την εγκατάλειψη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια-όπως και η Βαρετάδα και τα περισσότερα χωριά της περιοχής- ο Μέγας Κάμπος, προσπαθεί και πετυχαίνει να γίνεται κάθε χρόνο και πιο όμορφος, κάθε μέρα και πιο φιλόξενος.
Κινήσεις όμως, όπως η τοποθέτηση των νέων στύλων φωτισμού, δεν αναδεικνύουν την ομορφιά του χωριού, αλλά την έλλειψη στοιχειώδους αισθητικής αυτών, που είχαν την -κατά τα άλλα-πολύ καλή ιδέα.
Ένα χωριό που βρίσκεται σε ένα τοπίο γεμάτο πράσινο και με θέα καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα, καλό θα ήταν να αναδείξουμε την γραφικότητά του, με παραδοσιακού ύφους φανοστάτες και όχι με "γιγάντια τέρατα" που θυμίζουν εθνική οδό, που της λείπουν οι νταλίκες.
Ευτυχώς ο Μέγας Κάμπος δεν έχει μόνο αυτή την πλευρά. Υπάρχει και η πλευρά της αισιοδοξίας που οδηγεί το χωριό στο μέλλον.
Η γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο Μέγας Κάμπος είναι από τις ομορφότερες. Τα 430 μέτρα υψόμετρο και το αεράκι που πάντα σε συντροφεύει, σε κάνουν να νοιώθεις πως βρίσκεσαι σε έναν εξώστη και να απολαμβάνεις την θέα στον Αμβρακικό Κόλπο.
Παράλειψη νομίζω θα ήταν να μην αναφέρουμε πως ο Μέγας Κάμπος, είναι ο τόπος καταγωγής του πρωταθλητή εβήβων στο Τάε Κβο Ντο Βλάσση Πετρόπουλου.
Ο Βλάσσης με την αγωνιστικότητα και τις εμφανίσεις του μόνο ελπίδες και αισιοδοξία μας γεμίζει για το μέλλον. Πρόκειται για αθλητή υψηλής στάθμης, αλλά και ως παιδί έχει να επιδείξει ένα αξιοθαύμαστο ήθος και έναν χαρακτήρα ακέραιο. Από τη σελίδα μας του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και παραθέτουμε κάποιες παραπομπές σε δημοσιεύσεις αθλητικών και όχι μόνο sites που αφορούν στον αθλητή Βλάσση Πετρόπουλο.
Βλάσση μας κάνεις υπερήφανους. Μπράβο σου!