17/1/10

Αρκτικός Ωκεανός: Μετά το λιώσιμο των πάγων


Ο Αρκτικός Ωκεανός αρχίζει και «αποκαλύπτεται» καθώς λιώνουν οι πάγοι γρηγορότερα. Αυτή είναι η ουσία της παρατήρησης ομάδας αμερικανών ερευνητών μετά από πολυετή έρευνα.

Η γρήγορη απώλεια του καλοκαιρινού πάγου έχει ως αποτέλεσμα το «ξύπνημα» του Αρκτικού Ωκεανού, όπως το χαρακτήρισαν οι εν λόγω επιστήμονες. Είναι ένας πολύ ήρεμος ωκεανός, δήλωσε ο Luc Rainville από το Πανεπιστήμιο της Washington. Ο Luc Rainville μαζί με την συνάδελφο του Rebecca A. Woodgate δημοσίευσαν μια μελέτη, η οποία αναφέρεται στο λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό. Δυστυχώς μοιάζει σαν τους υπόλοιπους ωκεανούς του πλανήτη, επισήμαναν οι δύο ερευνητές. Από το λιώσιμο των πάγων ανοίγονται νέοι θαλάσσιοι δρόμοι, επηρεάζοντας τον χάρτη της ναυσιπλοίας.

Θα έχει ως αποτέλεσμα απροσπέλαστες εκτάσεις μέχρι στιγμής να γίνουν προσεγγίσιμες. Οι ερευνητές τον χαρακτήρισαν «ιδιαίτερο» ωκεανό, καθώς τα νερά του είναι πολύ παγωμένα στην επιφάνεια από το λιώσιμο των πάγων. Ενώ κάτω από την επιφάνεια περίπου σε βάθος 100 μέτρων, το νερό είναι πολύ αλμυρό και πιο θερμό, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Η Αρκτική είναι ευαίσθητη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εν λόγω επιστήμονες θα βοηθήσουν στην κατανόηση του κλίματος της γης. Φυσικά απαιτείται άμεση δράση για τη σωτηρία της αλλά και γενικότερα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που «καταστρέφει» τον πλανήτη.

πηγή: www.econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου