30/8/11

”Έφυγε” ο ήρωας πυροσβέστης του σεισμού του Αιγίου

Οι συνάδελφοι του, ανώτεροι και κατώτεροι, τον έχουν δει εκατοντάδες φορές να δίνει μάχες ζωής μέσα σε χαλάσματα, ερείπια και φονικές πυρκαγιές. Να δακρύζει από πόνο για αυτούς που υποφέρουν, να δακρύζει και από χαρά για αυτούς που γελούν ανακουφισμένοι έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, την ώρα που ο ίδιος, έχοντας ολοκληρώσει την «αποστολή» του, ξεσκονίζει τη στολή του και φροντίζει τα τραύματα του.


Ο ελληνικός λαός τον θυμάται από μία σκηνή που είχε συγκλονίσει και ανακουφίσει παράλληλα: αυτή του μικρού Ανδρέα Μπόγδανου από το Αίγιο, ο οποίος έβγαινε από τα ερείπια του σεισμού του 1995 πάνω σε ένα φορείο το οποίο κρατούσε ο πυροσβέστης Παναγιώτης Νίκας. Ο ίδιος, μόλις είχε βγει από τα χαλάσματα πολυώροφης πολυκατοικίας μετά από μία επιχείρηση που κράτησε 21 ώρες.

Ο ηρωισμός του αλλά και το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος τον είχαν αναγάγει σε έναν -κατά γενική ομολογία- από τους πιο μάχιμους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος (ήταν παρών και στη Ρικομέξ στο μεγάλο σεισμό του 1999) και ως αναγνώριση της προσφοράς του (και) στο φονικό σεισμό του Αιγίου το 1995 του απονεμήθηκε το μετάλλιο ανδραγαθίας. Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι το πραγματικό μετάλλιο είναι ο 28χρονος –σήμερα- Ανδρέας Μπόγδανος που κυκλοφορεί υγιέστατος και αρτιμελής ανάμεσά μας.

Πριν ακόμη στεγνώσουν τα δάκρυα για τον Αξιωματικό Κωνσταντίνο Καστρή, η Πυροσβεστική και η Ελλάδα θρηνεί έναν ακόμη ήρωα: τον διοικητή -πλέον- της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος καταπονημένος από τις ατελείωτες ώρες εργασίας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Ηλιούπολη από έμφραγμα.

Από την αρχή του καλοκαιριού δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ και κοιμόταν λίγες ώρες προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση φωτιάς. Φαίνεται ότι η επαγγελματική του αφοσίωση και η δίψα του να βοηθά τον συνάνθρωπο ήταν αυτές που του «στέρησαν» τη ζωή. Ο 54χρονος Παναγιώτης Νίκας βρέθηκε στο σπίτι του νεκρός από τον οδηγό του που πήγε να τον παραλάβει για να τον μεταφέρει στην υπηρεσία.


Απ’ όποια υπηρεσία και να πέρασε, σε όποιον τόπο και να μετατέθηκε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό. Πίσω του «αφήνει» μία γυναίκα και δύο παιδιά.

Η κηδεία του ηρωικού πυροσβέστη θα τελεστεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη. Εκεί που συγγενείς, πλήθος καλών φίλων και απλοί άνθρωποι θα αποχαιρετήσουν όχι με δάκρυα αλλά με χειροκρότημα έναν άνθρωπο για τον οποία η λέξη θυσία ήταν συνώνυμο με την αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έμφραγμα! για το Καστρή ατύχημα! Κ πως ήξεραν για το Καστρή σε προγενέστερες ημερομηνίες από το θάνατό του ότι θα πεθάνει? Δεν το πιστεύετε? Δέστε κ ακούστε προσεχτικά την παρακάτω ταινία:http://www.youtube.com/watch?v=EPuSAoxRm0w -ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΣΤΡΗ

κ τρία αρχεία προς το τέλος της ταινίας:

http://www.youtube.com/watch?v=IAowlx8aM0A

Τα λόγια συμπόνοιας αποπροσανατολίζουν. Eγω μιλάω διαφορετικά.

Δημοσίευση σχολίου