29/5/12

Βυθίζεται στην ύφεση η Ισπανία


Βήμα βήμα προς το ΔΝΤ οδηγεί την Ισπανία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
Κάθετη ήταν η πτώση των λιανικών πωλήσεων που κατεγράφη τον Απρίλιο στη Ισπανία. Το πρόγραμμα αυστηρότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Ραχόι, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η εξέλιξη προοιωνίζεται βάθεμα της ύφεσης της ισπανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 



Σύμφωνα με τα στοιχεία που ...
ανακοίνωσε την τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, οι εποχικά σταθμισμένες λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,8 % τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, ενώ το...
Μάρτιο η πτώση ήταν 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της κατανάλωσης τον Απρίλιο ήταν η μεγαλύτερη που παρατηρείται από τον Ιανουάριο του 2004.


Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι ισπανικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση το Μάρτιο.


Ο αναλυτής της HIS Global Insight Ραχ Μπαντιάνι προβλέπει ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 0,7 έως 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Το πρώτο τρίμηνο του έτους το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2011.


Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μέτρα λιτότητας «αδειάζουν» τις τσέπες των Ισπανών. Τον Απρίλιο οι προσωπικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για ρουχισμό και καλλυντικά συρρικνώθηκαν κατά 20% σε δωδεκάμηνη βάση. Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2012 οι προσωπικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.


Σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, οι δαπάνες για οικιακά είδη όπως για έπιπλα και λευκές συσκευές μειώθηκαν κατά 15%, ενώ μειώθηκαν κατά 10% το πρώτο τετράμηνο του 2012, σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2011.


Μείωση κατά 2% κατεγράφη στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας κατέγραψε επίσης μείωση κατά 17% των προσλήψεων εργατών για κατασκευές τον Απρίλιο. Η Τράπεζα θεωρεί το στοιχείο αυτό ως ένδειξη για περαιτέρω οικονομική δυσπραγία της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου