7/7/11

Ούτε καν Τουρκία!


Γ.Πρετεντέρης-Τα Νέα
Στην Τουρκία, μόλις προέκυψε το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, ο Ερντογάν αυτοπροσώπως έδωσε εντολή για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων προσώπων και ομάδων από την αθλητική Δικαιοσύνη - κι αυτό επειδή η ποινική Δικαιοσύνη ακολουθεί πιο βραδείς ρυθμούς και είναι πιθανό η έρευνά της να καθυστερήσει.
Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν έχει κανένα ...

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


H τακτική ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή που επιδόθηκε χθες στον Πρωθυπουργό  επιβεβαιώνει με τον πιο τραγελαφικό τρόπο την κατάσταση σε πολλές από τις υπηρεσίες οι οποίες υποτίθεται είναι ταγμένες στο να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.
Πρώτες, βεβαίως, οι εφορίες, η αδυναμία των οποίων να λειτουργήσουν τίναξε στον αέρα τούς...

6/7/11

Μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ τώρα

Το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία αποτελεί μια αξιόλογη και σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ελληνικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, εναντιώνονται σε οιαδήποτε μεταρρύθμιση πρυτάνεις που έχουν εκλεγεί μέσα από τη διαπλοκή κομμάτων - φοιτητικών παρατάξεων - συνδικαλιστών και μια συμμαχία συμφερόντων που θέλει να διατηρήσει το μίζερο στάτους κβο των ελληνικών ΑΕΙ γιατί την συμφέρει.


Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να επιμείνει στις βασικές κατευθύνσεις και η Ν.Δ. να το στηρίξει γιατί αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει κάτι στην Παιδεία. Αν είτε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είτε η αξιωματική αντιπολίτευση την τορπιλίσουν, η ζημιά θα είναι μεγάλη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει, επιτέλους, πολλά χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών του και απαιτεί ανταγωνιστικά, αξιοκρατικά και εξωστρεφή πανεπιστήμια. Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει, λοιπόν, να γίνει, τώρα και με τη συναίνεση των υπεύθυνων κομμάτων

Νέα τορπίλη κατά της Ελλάδας

Γιώργος Δελαστίκ-Έθνος
Κατέρρευσε εν τη γενέσει του το γαλλικό σχέδιο -το οποίο έχουν αποδεχθεί κατά βάση αλλά όχι σε όλες του τις λεπτομέρειες και οι Γερμανοί- για την τεχνική μετακύλιση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω της "εθελοντικής" διακράτησης από τις τράπεζες ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 και της...

4/7/11

Tο παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157 σε κατεψυγμένο κιμά του LIDL.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και

Θράκης, κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπίστωσε τη διακίνηση α) κατεψυγμένου προϊόντος
κιμά από βοδινό κρέας, β) κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας,
προέλευσης Γερμανίας, στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157.

A. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν κιμά από...

3/7/11

«Το δίληµµα: φερεγγυότητα ή χρεοκοπία;»

Ιωάννης ΣτουρνάραςΔύο είναι σήµερα οι επιλογές-διέξοδοι-λύσεις στην κρίση του δηµόσιου χρέους.Η πρώτη είναι αυτή που µας προτείνουν οι εταίροι µας στην ευρωζώνη µαζί µε το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο (ΔΝΤ). Στην ουσία, οι χώρες-µέλη της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ µάς προτείνουν την εξής ανταλλακτική σχέση («κοινωνικό συµβόλαιο»): «Αναλαµβάνουµε να σας αναχρηµατοδοτούµε το παλαιό δηµόσιο χρέος σας, αρκεί το 2015 να έχετε µειώσει το έλλειµµα της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 2% του ΑΕΠ». Βεβαίως, κάτω από τη λύση αυτή οι ελληνικές τράπεζες, άρα και ο ιδιωτικός τοµέας της χώρας, θα συνεχίσουν να χρηµατοδοτούνται από την ΕΚΤ.

Η λύση αυτή έχει νόηµα αν το παλαιό δηµόσιο χρέος µπορεί να αρχίσει να αποπληρώνεται µε τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, την παραγωγή πρωτογενών πλεονασµάτων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθµούς οικονοµικής ανάπτυξης. Σηµαντικές παράµετροι βιωσιµότητας αυτής της διαδικασίας είναι:

* Το επιτόκιο µε το οποίο θα δανείζει την Ελλάδα ο µηχανισµός διάσωσης (EFSF/ESM).

* Ο ρυθµός οικονοµικής ανάπτυξης.

* Το ύψος των πρωτογενών πλεονασµάτων.

* Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που µπορούν να αξιοποιηθούν προκειµένου να αποπληρωθούν παλαιά οµόλογα.

Σε αντίθεση µε την παραπάνω λύση, η οποία αποκλείει κάθε είδους «πιστωτικό γεγονός» (δηλαδή χρεοκοπία µερική ή ολική) και παρεµπιπτόντως προβλέπει ότι περισσότερο από τα 2/3 του ελληνικού δηµόσιου χρέους θα καταλήξει στα κρατικά χαρτοφυλάκια των χωρών-µελών της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και το ESM, το βρετανικό περιοδικό «The Economist» προτείνει για µία ακόµη φορά, αντανακλώντας τις απόψεις πολλών αναλυτών και ακαδηµαϊκών, τη διαγραφή του µισού, περίπου, ελληνικού δηµόσιου χρέους.

Λύσεις του τύπου που προτείνει ο «Economist» είναι επιλογές στις οποίες καταφεύγουν χώρες που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες διαθέσιµες. Είναι λύσεις απελπισίας, διότι χώρες που έχουν χρεοκοπήσει αποκλείονται από τις αγορές για πολύ µεγάλα χρονικά διαστήµατα, µε αποτέλεσµα να ανταλλάσσουν ένα βραχυπρόθεσµο όφελος (τη µείωση του βάρους των τοκοχρεολυσίων) µε ένα µακροπρόθεσµο, µόνιµο κόστος: τα περιθώρια δανεισµού τους (spreads) δεν θα µειωθούν σχεδόν ποτέ και το τραπεζικό τους σύστηµα θα υποστεί ανήκεστο βλάβη. Αυτή ακριβώς είναι η εµπειρία της Αργεντινής. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα έχει ακόµη µεγάλο πρωτογενές έλλειµµα τόσο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όσο και στη γενική κυβέρνηση, µε αποτέλεσµα να αναγκαστεί να το µηδενίσει αµέσως, µειώνοντας δραστικά µισθούς, συντάξεις, δηµόσιες επενδύσεις, δαπάνες εισαγοµένων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως φάρµακα, καύσιµα, πρώτες ύλες κτλ. Η σηµαντικότερη όµως επίπτωση αυτής της λύσης είναι ότι το«κούρεµα» των κρατικών οµολόγων κατά 50% θα οδηγήσει σε χρεοκοπία το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, το οποίο κατέχει ελληνικά κρατικά οµόλογα αξίας 55 δισ. ευρώ, και σε σηµαντικές ζηµίες την ΕΚΤ, ξένες τράπεζες, κυρίως γαλλικές και γερµανικές, τα ασφαλιστικά µας ταµεία, ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες.

Εχει η Ελλάδα φθάσει σε τέτοιο σηµείο απελπισίας, έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της ώστε να σηκώσει λευκή σηµαία και να παραδοθεί στη χρεοκοπία και τις συνέπειές της; Ουδείς καλόπιστος παρατηρητής µπορεί να ισχυριστεί κάτι ανάλογο.


1. Διότι ο δηµόσιος τοµέας της διαθέτει αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία πολύ µεγαλύτερης αξίας σε σύγκριση µε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

2. Διότι το άνοιγµα της πλέον κλειστής οικονοµίας του ΟΟΣΑ στις δυνάµεις του ανταγωνισµού και η κατάργηση των 200, περίπου, εµποδίων-αντικινήτρων στην επιχειρηµατικότητα και στις επενδύσεις θα δηµιουργήσουν, σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα, αναπτυξιακή δυναµική και θέσεις εργασίας. Αυτή ακριβώς είναι η εµπειρία σε Δύση και Ανατολή.

3. Διότι πρωτογενή πλεονάσµατα της τάξης του 3%-4% του ΑΕΠ δεν είναι πρωτόγνωρα: υπήρχαν κατά την περίοδο σύγκλισης στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσµατα είναι επαρκή γιατη δραστική αποκλιµάκωση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αρκεί να συνδυαστούν µε αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, άνοιγµα αγορών στον ανταγωνισµό.

4. Διότι η Ελλάδα παρουσιάζει µεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες: οδικοί άξονες, λιµάνια, µαρίνες, αεροδρόµια, τουριστική κατοικία, ενεργειακά δίκτυα και ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

5. Διότι διαθέτει αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για υποδοµές της τάξης των 17 δισ. ευρώ, τα οποία µπορούν να «µοχλευθούν» µε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

6. Διότι διαθέτει βοήθεια πρωτοφανούς, ιστορικά, µεγέθους από τους µηχανισµούς διάσωσης της ευρωζώνης, και από το ΔΝΤ, το οποίο έχει διαφορετική συµπεριφορά σήµερα σε σχέση µε την κρίση της Αργεντινής.

Με βάση τα παραπάνω θεµελιώδη στοιχεία, ένα εύλογο ερώτηµα είναι το εξής: Μπορεί το πολιτικό σύστηµα της χώρας να συναινέσει ώστε να οδηγήσει την οικονοµία σε δηµοσιονοµικά πρωτογενή πλεονάσµατα της τάξης του 4% του ΑΕΠ και να υλοποιήσει ένα ευρύ πρόγραµµα αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας ως το 2015; Από την απάντηση στο ερώτηµα αυτό θα εξαρτηθεί η επιτυχία ή όχι του εγχειρήµατος.

Τέλος, αυτό που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη είναι η λεπτοµερής ενηµέρωση όλων των πολιτών αυτής της χώρας, συµπεριλαµβανοµένων των πολιτικών, για τις δύο προαναφερόµενες εναλλακτικές λύσεις και, κυρίως, για το κόστος και το όφελος της κάθε µιας. Ενδεχοµένως µια εκστρατεία ενηµέρωσης για το συγκεκριµένο θέµα να είχε αποσοβήσει ορισµένες από τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, αλλά και να είχε δροµολογήσει άλλες, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η έλλειψη δραστηριότητας τους προηγούµενους µήνες σε αυτό το επίπεδο δεν σηµαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν µπορεί να δροµολογηθεί τώρα.


Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας είναι καθηγητής Οικονοµικών του Πανεπιστηµίου Αθηνών, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ







2/7/11

Η σούπα και η μύγα

Ερ. Μπαρτζινόπουλος-Έθνος
Ενα, ενάμιση χρόνο μετά την πτώση της χούντας και με αφορμή την επαναλαμβανόμενη κάθε τόσο απειλή από τα κατάλοιπα της χούντας στο στράτευμα, που αναφέρονταν ως "σταγονίδια" (έτσι τα είχε αποκαλέσει κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Αμυνας Ευ. Αβέρωφ), η Ελένη Βλάχου είχε γράψει ένα από τα ευρηματικότερα και πιο εύστοχα, κατά τη γνώμη μου, χρονογραφήματά της.


Είχε παρομοιάσει τον ελληνικό λαό με ...

Ελλάς το μεγαλείο σου!

Τα Νέα
Ο διάλογος είναι απολύτως αυθεντικός και αφιερώνεται στον Βαγγέλη Βενιζέλο που - νομίζει ότι - θα πιάσει τη φοροδιαφυγή. Διαδραματίστηκε μόλις προχθές σε καφετέρια - όταν σε μια συζήτηση εναντίον των πολιτικών, γενικώς, κάποιος ρώτησε τον διπλανό του.


- Παντελή, δεν δουλεύεις σήμερα; (στην ΕΥΔΑΠ);

- Πετάχτηκα δυο λεπτά να πάρω τη γυναίκα μου - κουρεύει μια...

Εμπόριο χάους

Τα Νέα
Εχω μια απορία. Υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος θα έλθει για διακοπές στη χώρα που βλέπαμε προχθές στις τηλεοράσεις; Ποιος θα θελήσει να επισκεφθεί μια πόλη η οποία πνίγεται στα δακρυγόνα, στην οποία καταστρέφονται οι πλατείες και πλιατσικολογούνται οι τράπεζες, η οποία θυμίζει Υεμένη ή Λιβύη κι όπου εκκενώνονται τα ξενοδοχεία από τους τουρίστες;


Μόνο κανένας τρελός. Και δεν ξέρω πολλούς τρελούς να...