25/10/11

Κρούγκμαν: «Όλο και πιο αστεία η ευρωπαϊκή ηγεσία»

Σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο "Η τρύπα στον κουβά της Ευρώπης" ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει με το γνωστό καυστικό στυλ την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και "αστεία".Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η παρούσα ευρωπαϊκή κρίση θα...
μπορούσε να θεωρηθεί αστεία", γράφει ο Πολ Κρούγκμαν.
"Καθώς το ένα μετά το άλλο τα σχέδια διάσωσης πέφτουν στο κενό, οι Πολύ Σοβαροί Κύριοι της Ευρώπης...δείχνουν ολοένα και πιο γελοίοι", γράφει ο οικονομολόγος. Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η κρίση μπορεί να ξεκίνησε από την Ελλάδα, όμως στην παρούσα φάση ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Ιταλία, αφού οι επενδυτές, φοβούμενοι μια πιθανή χρεοκοπία ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια τα οποία με τη σειρά τους κάνουν την χρεοκοπία πιο πιθανή.

Ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο και ότι υπάρχει κίνδυνος η χρεοκοπία να μετατραπεί σε μια "αυτο-εκπληρούμενη προφητεία". Η λύση για να σωθεί το ευρώ είναι σύμφωνα με τον οικονομολόγο η δημιουργία ενός κεφαλαίου (fund) που θα μπορεί να δανείζει στην Ιταλία- ή και την Ισπανία που επίσης απειλείται- αρκετά χρήματα σε χαμηλότερα επιτόκια. Το πρόβλημα ωστόσο, συνεχίζει ο Κρούγκμαν, είναι ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κεφαλαίου θα απαιτούσε την στήριξη των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου