27/10/11

Το "κούρεμα" δεν θεραπεύει τον... εφιάλτη της δραχμής

Κ. Στούπας-capital.gr
Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μοιάζει με φθειροκτονία κάποιου που εκτός από ψείρες στο κεφάλι, πάσχει και από δυο τρεις άλλες βαριές ασθένειες...

Θα περιγράψω πρώτα μέσα από μια ιστορία...

To ελληνικό πρόβλημα μοιάζει με το πρόβλημα μιας οικογένειας στην οποία ζούνε μαζί π.χ., οι γονείς με τα δυο παιδιά και ένας παππούς με δυο γιαγιάδες.

Στην οικογένεια αυτή μητέρα και δυο γιαγιάδες ασχολούνται με τα...

25/10/11

Η Δυτική Ελλάδα είναι ο επόμενος σταθμός της τηλεοπτικής ψηφιακής μετάβασης

Η Δυτική Ελλάδα είναι ο επόμενος σταθμός της τηλεοπτικής ψηφιακής μετάβασης.
Το σήμα της Digea θα φτάσει στην περιοχή στις 9 Δεκεμβρίου, από τα Ακαρνανικά Όρη, καλύπτοντας τις πόλεις του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Ιονίων νήσων καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας.

Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, με κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος, οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να διαθέτουν ή να προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4. 



Δείτε την ενδεικτική περιοχή κάλυψης  
(επιλέξτε Αιτωλοακαρνανία)

Κρούγκμαν: «Όλο και πιο αστεία η ευρωπαϊκή ηγεσία»

Σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο "Η τρύπα στον κουβά της Ευρώπης" ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει με το γνωστό καυστικό στυλ την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και "αστεία".Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η παρούσα ευρωπαϊκή κρίση θα...

Λάρισα, η πρωταθλήτρια των Καγιέν

Ότι η Ελλάδα είναι, κατά κεφαλήν, η πρώτη χώρα, παγκοσμίως, στους ιδιοκτήτες Καγιέν ήταν γνωστό. Όχι όμως και ότι η απόλυτη πρωταθλήτρια στη συγκεκριμένη... επίδοση είναι η Λάρισα.
Η πρωτεύουσα των Πόρσε Καγιέν δεν είναι λοιπόν ούτε το Λονδίνο, ούτε η Νέα Υόρκη, αλλά η Λάρισα, μια πόλη 250.000 κατοίκων, "γεγονός που έχει μετατραπεί σε προσφιλές θέμα συζήτησης στην Στουτγγάρδη, το λίκνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας" γράφει ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις στο περιοδικό του βρετανικού πανεπιστημίου Γουόρικ όπου και διδάσκει.
Ο καθηγητής επισημαίνει το...

15/10/11

Κύριο Λάκη Λαζόπουλο, Ενταύθα

                                 Αγαπητέ Λάκη,

Πριν αρχίσω, ας ξεπετάξουμε πρώτα τα κλισέ: όχι, η σάτιρα δεν έχει όρια, ναι, ο Αριστοφάνης υπήρξε μέγιστος, όχι το ΕΣΡ δεν νομιμοποιείται, με τίποτα όμως, να βάζει χέρι σε έναν καλλιτέχνη που το μοναδικό του όπλο είναι οι λέξεις. Αλλά σίγουρα δεν περιμένεις εμένα να σου το πω: Αυτό που μας φοβίζει, αυτό χτυπάμε! Αυτό που μας απειλεί, αυτό φιμώνουμε! Ή προσπαθούμε...

Σε είδα στην πρεμιέρα στον Alpha την Τρίτη. Και πρέπει να σου πω ότι, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίστηκα μαζί σου. Βλέπεις, Λάκη, είμαι κι εγώ θυμωμένη. Οργισμένη. Το σμπαραλιασμένο νευρικό μου σύστημα έχει το δικό του ΕΣΡ που το λογοκρίνει για να μην ξεσπάσω στους ανθρώπους που αγαπώ. Κι επειδή της ξανθιάς ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει, δεν μπορώ άλλο! Δεν αντέχω να εισπράττω σφαλιάρες χωρίς να τις ανταποδίδω. Μαζί σου λοιπόν, μέχρι εδώ. Η φωνή σου φωνή μου. Η οργή σου οργή μου...

Ομως... Το ξέρεις όσο κι εγώ, πως χωρίς ιστορική μνήμη ένας λαός δεν μαρσάρει. Δεν προχωράει μπροστά. Αν δεν πατάς γερά στο χτες, δεν προχωράς στο αύριο. Αν δεν θεμελιώσεις το παρελθόν, μέλλον δεν χτίζεις. Κι υπάρχει ένα χτες. Υπάρχει ένα παρελθόν. Υπάρχει κάποια κυβέρνηση, πριν απ' αυτήν. Και καλό είναι να το θυμόμαστε πού και πού...

Βγήκαν στη φόρα, φίλε Λάκη, όλα αυτά τα non paper που έστελναν υπουργοί στον Καραμανλή και του βαράγανε τα αλάρμς για την οικονομία. Του λέγανε «βουλιάζουμε, πνιγόμαστε, πρέπει να κάνουμε κάτι». Και τι έκανε ο Καραμανλής; Το απόλυτο τίποτα. Μας κοίταξε στα μάτια και μας είπε το μέγα ιστορικό ψεύδος «έχουμε μια θωρακισμένη οικονομία». Προεκλογικά την έκανε με ελαφρά, μετεκλογικά έκατσε σπιτάκι του. Το 'γραψα και το ξαναγράφω: πήρε την Ελλάδα, τη μετέφερε από Κολιάτσου Παγκράτι, τη χρέωσε διπλή ταρίφα, κλείδωσε το ταξί κι έπεσε σε νάρκη. Χειμερία, θερινή, εαρινή και μια τζούρα από φθινόπωρο.

Ο Παύλος Τσίμας έλεγε στο Mega ότι το μεγάλο οικονομικό έγκλημα έγινε την περίοδο 2007-2009. Το ξέρουμε, Λάκη, εδώ είμαστε, στην ίδια χώρα (λέμε τώρα!) ζούσαμε και ζούμε. Κι αυτή η τάση «περασμένα ξεχασμένα, πάμε παρακάτω» εμένα με ενοχλεί. Γιατί τα περασμένα δεν είναι ξεχασμένα. Τα χρέη τού χτες πληρώνουμε σήμερα. Με τόκο!

Λάκη, το ξέρεις και το ξέρω. Εχουμε μια αντιπολίτευση «εγώ μιλώ στα κύματα κι αυτά μιλούν σε μένα». Ο Σαμαράς κοιτάει να μαζέψει τους βουλευτές του που τάζουν πετραχήλια, κολυμβήθρες κι εξαπτέρυγα. Πρώτα τα χώνει στους απεργούς (καλά αυτό το «να απεργείτε σε μια λωρίδα» δεν υπάρχει!!!) και ύστερα του τρίζει τα δόντια ο κάθε Λυμπερόπουλος και τα μαζεύει πίσω. Ο Τσίπρας χαλασμένο CD «να φύγει η κυβέρνηση, να φύγει η κυβέρνηση, να φύγει η κυβέρνηση». Η Ακροδεξιά (όπως πολύ σωστά είπες την Τρίτη) νομιμοποιείται από τους «πολιτικώς ορθώς» συναδέλφους μου. Και η Παπαρήγα - εδώ ο κόσμος καίγεται - κάνει εκδήλωση για τον Ζαχαριάδη! Για όνομα, δηλαδή! Που, εδώ που τα λέμε, πέρσι «αποκαταστήσανε» με βαριά καρδιά τον Πλουμπίδη αλλά δεν είδα να στήνουνε πια και τέτοιο πάρτι! Που στην τελική δεν τους βάζεις και στο ίδιο ταγάρι. Πράκτορα τον Ζαχαριάδη δεν τον λες αλλά πήρε κόσμο και κοσμάκη στον λαιμό του όταν διαχειριζόταν την ηγεσία του ΚΚΕ ως δικτατορίσκος. Ενώ ο Πλουμπίδης, «Ωραίος ως Ελλην», πέθανε όρθιος, μόνος μέσα στη φοβερή ερημία του πλήθους.

Ξεστρατίζω, Λάκη, αλλά το πράττω συνειδητά. Γιατί όλα έχουν να κάνουν με την ιστορική μνήμη. Αυτό που ήμασταν, αυτό που είμαστε, αυτό που θα γίνουμε. Ο κόσμος που θα ζήσει η κόρη σου κι ο γιος μου. Κάποια αφετηρία υπήρχε. Κάποιος αφέτης πυροβόλησε στον αέρα. Κάποιος λαός μακρινών αποστάσεων ίδρωσε και ιδρώνει τη φανέλα.

Θα ήθελα να τα ακούσω αυτά από σένα, φίλε Λάκη. Γιατί το όπλο σου είναι οι λέξεις. Κι αυτό που είπε κάποτε ο Μανόλης Αναγνωστάκης και το γνωρίζεις και το πράττεις: «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος».   Έλενα Ακρίτα- Τα Νέα

Ωδή στον Γιώργο Καραγκούνη

Μακάρι να είχαν οι πολιτικές μας γλωσσοκοπάνες ένα γραμμάριο από το φιλότιμο παικτών που σκίζονται ενώ δεν περιμένουν πια μεταγραφή, δεν έχουν ιδιοτελές κίνητρο, όπως ο Καραγκούνης ή ο Κατσουράνης. Και μακάρι η πολιτική μας ελίτ να έμοιαζε στο νυχάκι αυτών των παιδιών που χωρίς εκθαμβωτικό ταλέντο, χωρίς να μιλούν πολύ και να κάνουν μπούγιο (όπως μερικοί μερικοί), ξέρουν να κάνουν αυτό που πρέπει.

Κανείς δεν κατέβηκε να πανηγυρίσει με σημαίες στην Ομόνοια, όπως παλιά. Τη στιγμή όμως που η Εθνική ισοφάριζε, όλοι - νομίζω - αφήσαμε να μας ξεφύγει ένα επιφώνημα πανηγυρισμού. Και όταν ο άχαρος ψηλέας έστελνε, με ένα πλασέ που θα το ζήλευε ο Φαν Μπάστεν, για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα, οι περισσότεροι πρέπει να ένιωσαν ένα τσίμπημα νοσταλγίας για τις ανέμελες ημέρες του 2004, τότε που σκοράριζε ο Χαριστέας και...

10/10/11

Εχουμε δρόμο για να γίνουμε σοβαρό κράτος

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαζε στην ΕΟΚ και κάποιοι εκδήλωναν την αμφιβολία τους αν θα καταφέρναμε να προσαρμοστούμε, είχε πει ότι μας ρίχνει στα βαθιά και θα μάθουμε να κολυμπάμε. Κάτι ανάλογο έκανε κι ο Κ. Σημίτης όταν μας έβαζε στην ΟΝΕ. Κι αυτός ήλπιζε ότι θα προσαρμοστούμε. Σήμερα τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι είχαν κάνει λάθος και οι δύο. Και το λάθος αυτό είναι που πληρώνουμε τώρα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν προσαρμοστήκαμε.


Ακουγα προ ημερών στην τηλεόραση έναν Γάλλο δημοσιογράφο να εξηγεί ότι το ίδιο λάθος είχαν κάνει και οι Ευρωπαίοι. Νόμιζαν ότι υποδέχονταν στην παρέα τους μια ευρωπαϊκή χώρα και ως τέτοια την αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να την αντιμετωπίζουν. Ακόμη κι όταν καθόριζαν τους όρους του Μνημονίου είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα ήταν ευρωπαϊκό το κράτος που θα τους εφάρμοζε. Πώς μπορούσαν να φανταστούν ότι εν έτει 2010 υπήρχε ευρωπαϊκή χώρα που χρειάζονταν (και χρειάζονται) εκατοντάδες χαρτιά για να γίνει μια σοβαρή επένδυση και 13 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια φορολογική υπόθεση;

Φταίνε για πολλά οι πολιτικοί. Και όχι μόνο αυτοί που κυβέρνησαν. Σοβαρές είναι οι ευθύνες και όσων θήτευσαν όλα αυτά τα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Είχαν όλοι την ευκαιρία να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία, αλλά προτίμησαν να την αφήσουν βυθισμένη στο τέλμα νοοτροπιών, συμπεριφορών και πρακτικών που θα έπρεπε από χρόνια να είχαμε αποκηρύξει και εγκαταλείψει. Ετσι τους βόλευε, έτσι έκαναν. Κι έτσι συνεχίζουν να κάνουν. Με τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, επιμένουν να πολιτεύονται με τις λογικές που αποτέλεσαν τη συνταγή της σημερινής μας κατάντιας.

Γι' αυτό και το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι γενικότερο. Και δυσκολότερο. Γιατί δεν φτάνει να εξαφανίσουμε το έλλειμμα και να μειώσουμε το χρέος. Πρέπει να γίνουμε κάποτε μια σοβαρή κοινωνία. Και δεν είναι καθόλου εύκολο όταν χρόνια τώρα επιδιδόμαστε σε πρακτικές και συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι έχουμε εξοικειωθεί με την άποψη πως δεν υπάρχει αυτό που λέγεται "γενικό καλό" και πως ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει αδιαφορώντας αν βλάπτει τον διπλανό του.
Ερ. Μπαρζτινόπουλος-Έθνος

5/10/11

Ιησούν ή Μεσογαίας Νικόλαον;

«Τω καιρώ εκείνω» και ο Ιησούς βρέθηκε στη δύσκολη θέση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου. Και στον δικό του δρόμο βρέθηκαν κάποιοι που τον ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν με τους φόρους.

Βεβαίως, ο ιδρυτής της Χριστιανοσύνης δεν δέχθηκε «σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων πολιτών της περιοχής», όπως διηγείται στην εγκύκλιο που απέστειλε προς τους πιστούς ο δεσπότης Μεσογείων και με την οποία τους καλεί να μην πληρώσουν το τέλος για την ακίνητη περιουσία. Απλώς το ερώτημα ήταν ίδιο.
Οπως αφηγείται ο ευαγγελιστής Ματθαίος «τότε πήγαν οι...

4/10/11

«Ψάχνει» καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ο Κον-Μπεντίτ

 Την άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ευρώπη, για να μπορέσουν να επισημανθούν "τα 200 έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι έχουν φυγαδευτεί από Έλληνες στο εξωτερικό" και να παταχτεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ζήτησε ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να...

Τζάμπα μαγκιές


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταβάλει το τέλος ακίνητης περιουσίας όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες αλλά θα καταθέσει το ισόποσο στο ΚΕΘΕΑ. Μπράβο του προέδρου διότι είναι μια αναμφισβήτητα γενναιόδωρη χειρονομία.
Πάμε, όμως, στα νούμερα.
Πόσο τέλος πρέπει να πληρώσει ο πρόεδρος; Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, είναι ιδιοκτήτης...

2/10/11

Η χρυσή δεκαετία της σπατάλης


ΒΟΥΛΗ: ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009 ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Μέσα σε μία δεκαετία ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου υπερδιπλασιάστηκε, όπως και ο αριθμός των υπαλλήλων. Από τα 97 εκατ. ευρώ το 2000 ξεπέρασε τα 221 εκατ. το 2009. Και τότε, όπως και σήμερα, ο αριθμός των βουλευτών είναι αμετάβλητος.

Οταν συμβαίνουν αυτά στη Βουλή, εύλογα μπορεί να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του για τη διαχείριση του...

Προφίλ σε site κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα Ελληνόπουλα, από το νηπιαγωγείο!

Τα νήπια της Ελλάδας είναι παρόντα στο Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κατά την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011.

    Η έρευνα, με τη συμβολή και συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, είχε ως αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, σε σχέση με τη χρήση διαδραστικών τεχνολογιών από τους μαθητές, είναι τα εξής:...

Το iPhone στην υπηρεσία του Citroën σας


H Citroën πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά με μια νέα εφαρμογή για το iPhone με την ονομασία "My maintenance".  Η εν λόγω εφαρμογή επιτρέπει την πρόσβαση σε ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα συντήρησης σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Με το "My maintenance" η παρακολούθηση και ο προγραμματισμός της συντήρησης γίνεται πιο εύκολος από ποτέ.


Αφού συμπληρωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, η εφαρμογή παρουσιάζει τις μελλοντικές προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, ενώ χάρη στον δέκτη GPS υποδεικνύει τους πλησιέστερους εξουσιοδοτημένους επισκευαστές.

Ανοικτά σχολεία

Οι καταλήψεις σχολείων και ΑΕΙ δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και πρέπει να σταματήσουν. Οι Eλληνες πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά για να κτιστούν και να εξοπλιστούν τα κτίρια που με τόση ευκολία καταστρέφονται. Οι ελληνικές οικογένειες τα δίνουν όλα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Γι’ αυτό δεν ανέχονται τα κλειστά πανεπιστήμια, που έχουν ως στόχο είτε την ικανοποίηση «επαναστατικών» ενστίκτων διαφόρων ομάδων είτε την προστασία συμφερόντων πανεπιστημιακών συντεχνιών. Το να μείνουν ανοικτά σχολεία και πανεπιστήμια αποτελεί εθνικό στόχο, για τον οποίο οφείλουν να δώσουν μάχη όλοι και είναι προς τιμήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμβάλλει σε αυτόν. 
Κύριο άρθρο Καθημερινής

Δουλειά δεν είχαν οι δικηγόροι...


Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή
Πρέπει να έχει πέσει μεγάλη αναδουλειά στους δικηγόρους. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι απανωτές μηνύσεις επί παντός πολιτικού και οικονομικού ζητήματος που καταθέτουν διάφοροι «παραστάτες του λαού», με πρώτο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Ο ηρωικός ΔΣΑ έχει μεγάλο ιστορικό στην παραγωγή μηνύσεων. Το 2003, για παράδειγμα, μήνυσε τον Τόνι Μπλερ για την εισβολή στο Ιράκ, αλλά η δίκη δεν έγινε ποτέ, μάλλον επειδή... ...