24/1/12

Οι 200.000 πελάτες των Energa και Hellas Power ξανά στη ΔΕΗ

Από τη ΔΕΗ θα εξυπηρετούνται εφεξής οι πελάτες των Energa και Hellas Power. Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
 Μετά τη διαγραφή των δύο εταιρειών από το σχετικό μητρώο, οι Energa και Hellas Power δεν έχουν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρισμού στους καταναλωτές.
Κατά συνέπεια, οι περίπου 200.000 πελάτες τους αυτόματα θα εξυπηρετούνται από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, που σήμερα είναι η ΔΕΗ Α.Ε.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες, το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ψάχνουν την άκρη του νήματος για το επενδυτικό fund Worldwide Energy που φέρεται να εξαγόρασε τις μετοχές των δύο ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας.
Οι Hellas Power και Energa, που κατέχουν περίπου το...
8% της αγοράς ρεύματος στη χώρα, οφείλουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ,  τα 70 εκατομμύρια στον ΔΕΣΜΗΕ και τα υπόλοιπα στη ΔΕΗ, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν εισπράξει 100 εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσι των ακινήτων, που θα πρέπει να αποδώσουν σύντομα.
Σήμερα Τρίτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακάλεσαν τις άδειες στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, λόγω των οφειλών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ:
"Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας “ENERGA” και “HELLAS POWER” από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές “ENERGA” και “HELLAS POWER”, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών “ENERGA” και “HELLAS POWER” θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ ΑΕ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών (3) μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους.
Άμεσα, με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ΑΕ, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους πελάτες.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:
• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.
• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Γραμμή εξυπηρέτησης από τη ΔΕΗ
Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000.
Η γραμμή θα λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00.
Στην ειδική γραμμή οι πελάτες, που θα εξυπηρετηθούν από τη ΔΕΗ, θα μπορούν να απευθύνονται για τυχόν απορίες ή ερωτήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου