23/3/12

Στο σημείο "μηδέν" η θεραπεία της φυματίωσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο σημείο «μηδέν» επιστρέφει η θεραπευτική αντιμετώπιση της φυματίωσης, λόγω της εμφάνισης της πολυανθεκτικής μορφής της νόσου, η οποία αντιστέκεται στα φάρμακα, καθιστώντας δύσκολη την εκρίζωσή της. Παρότι τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη χώρα μας είναι ελάχιστα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας ασθενής που θα προβληθεί από αυτή τη μορφή της νόσου θα μολύνει 1-2 άτομα το μήνα και 15-20 το χρόνο.

Μία πτυχή του προβλήματος στη Βόρεια Ελλάδα αποκαλύπτουν στο...
ΑΜΠΕ , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου), ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη εξοπλισμού αλλά και συντονισμού καθιστά αδύνατη τη διάγνωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη περιοχή.

Η εξήγηση που δίνει για την εμφάνιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης ο καθηγητής πνευμονολoγίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος είναι η εξής: η αντιμετώπιση της φυματίωσης γίνεται με τη λήψη 3-4 φαρμάκων καθημερινά για μία περίοδο 6-12 μηνών. Επειδή οι ασθενείς δε συνεργάζονται και δεν παίρνουν κανονικά όλα τους τα φάρμακα, το μυκοβακτήριο της φυματίωσης αναπτύσσει αντοχή στα φάρμακα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου