8/2/12

Λοβέρδος: Πεταμένα 1 δισ. ευρώ το χρόνο από ληγμένα φάρμακα

Μεγαλύτερες από τις εξοπλιστικές είναι οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων στην Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ως παράδειγμα ότι στη χώρα μας γίνονται ετησίως 3,5 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες, που είναι ακριβώς διπλάσιες από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που είπε ο κ. λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι τα ληγμένα φάρμακα που...
πετιόνται ετησίως από τα νοικοκυριά, το κόστος των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι από την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα για τη συλλογή των ληγμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία.
Επίσης, τόνισε ότι το 2010 και 2011 η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 1,75 δισ. ευρώ. Διαμορφώθηκε από 5,6 δισ. ευρώ σε 3,8 δισ. ευρώ το 2011 και στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί άλλα 800 εκατ. ευρώ μόνο η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί από το Σάββατο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προανήγγειλε ότι ένα από τα μέτρα που έχει αποφασιστεί είναι να εποπτεύονται οι γιατροί από τον διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου και όταν ένας γιατρός υπερβαίνει τους κανόνες συνταγογράφησης να βγαίνει έξω από το ταμείο και να οδηγείται στον εισαγγελέα.
Ηδη – είπε – έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20 τέτοιες περιπτώσεις που έχουν ξεπεράσει τα όρια συνταγογράφησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου