26/2/11

Χάνει και την Τρίπολη ο Καντάφι

Έθνος
Πολύ κοντά στην τελική αναμέτρηση βρίσκεται πλέον ο Μουαμάρ Καντάφι. Παρά τις απειλές, την άγρια καταστολή, τους επιστρατευθέντες μισθοφόρους και το λουτρό αίματος που έχει προκαλέσει, τώρα, μετά τις ανατολικές πόλεις της Λιβύης, οι γειτονιές της Τρίπολης, γυρνούν και αυτές...
 την πλάτη στο καθεστώς, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πρωτεύουσας.

Ο Καντάφι έχει κινητοποιήσει τις δυνάμεις που ακόμη ελέγχει, ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι ανύπαρκτες στις εξεγερμένες εργατογειτονιές. Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με πέτρες και φοίνικες για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής στις περιοχές που ελέγχουν.


Οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν την εργατική γειτονιά Ταγιούρα, μετά από πέντε συνεχόμενες μέρες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, δήλωναν κάτοικοι της περιοχής σε ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέφτηκαν την περιοχή. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που επεχείρησαν να κάνουν πορεία από την Ταγιούρα προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία τη νύχτα της Παρασκευής, σκοτώνοντας πέντε άτομα.

Η κηδεία ενός εκ των θυμάτων το πρωί του Σαββάτου, μετατράπηκε σε μια ακόμη εκδήλωση ανατροπής του Καντάφι, καθώς χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, ζητώντας δικαίωση των νεκρών.

«Όλοι στην Ταγιούρα έχουν στραφεί εναντίον της κυβέρνησης. Τους είδαμε να σκοτώνουν τους ανθρώπους μας εδώ και σε όλη τη Λιβύη» δήλωνε στο Reuters 25χρονος άνδρας, ονόματι Αλί. «Θα διαδηλώσουμε ξανά και ξανά, σήμερα και αύριο και μεθαύριο, μέχρι να φύγουν».

Η κατάσταση στην Ταγιούρα διαψεύδει τις δηλώσεις του υιού Καντάφι, Σαιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η τάξη και η ηρεμία επιστρέφουν στην Λιβύη.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Βεγγάζης, συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Ο Καντάφι εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής να μιλά μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του στην Πράσινη Πλατεία υποστηρίζοντας ότι «θα συντρίψει κάθε εχθρό» και απειλώντας να μοιράσει όπλα στους καθεστωτικούς και στα μέλη των φυλών που τον υποστηρίζουν.Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ χαρακτήρίζουν μηδενική τη νομιμοποίηση του Καντάφι να κυβερνά τη χώρα, ενώ σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που διέρρευσε χθες προβλέπει επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων καθώς και εμπάργκο όπλων.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου