26/2/11

«Η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι ταμπού, αλλά λάθος»

Λανθασμένη επιλογή αλλά όχι ταμπού χαρακτηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτό) ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η έξοδος μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα ήταν η αρχή του τέλους της ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, κάποιων υπερχρεωμένων χωρών από την ευρωζώνη, όπως, για παράδειγμα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη.

«Αυτό θα ήταν η αρχή ...
του τέλους για το κοινό νόμισμα», λέει ο Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Focus" που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο Σόιμπλε απαντά: «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Καταστροφικό σενάριο για την γερμανική οικονομία


Ο Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και συνεπεία τούτου μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», σημειώνει, και προσθέτει:

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη».

Τέλος, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ, η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει, κυρίως για τη Γερμανία, και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε» καταλήγει.

Την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή ευρείας κλίμακας σε μισθούς και αποδοχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου