9/2/11

Ξεκίνησε η παραγωγή του iPad 2

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ-Τα Νέα
Την δεύτερη έκδοση του iPad, του tablet PC που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά των υπολογιστών, ξεκίνησε να κατασκευάζει η Apple.

Δέκα μήνες μετά το λανσάρισμα της δημοφιλούς ταμπλέτας στην Αμερική, και δύο εβδομάδες μετά την επίσημη έλευσή της στην Ελλάδα, ο διάδοχός της βρίσκεται ήδη στην διαδικασία παραγωγής και αναμένεται να...
 κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal».

Τα χαρακτηριστικά
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές «που γνωρίζουν καλά το θέμα», σύμφωνα με τις οποίες η Apple ξεκίνησε την κατασκευή της δεύτερης έκδοσης του iPad, η οποία θα διαθέτει τουλάχιστον μία κάμερα και ταχύτερο επεξεργαστή.

Το iPad 2 θα είναι πιο λεπτό και πιο ελαφρύ από το πρώτο μοντέλο. Θα έχει τουλάχιστον μία κάμερα ενσωματωμένη στο μπροστινό μέρος -άλλες αναφορές κάνουν λόγο για δύο κάμερες-, αλλά η ανάλυση της οθόνης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ίδια με το πρώτο iPad.
Επίσης, η ταμπλέτα θα διαθέτει περισσότερη μνήμη και πιο ισχυρό επεξεργαστή γραφικών.

Το κόστος
Το νέο iPad θα είναι αρχικά διαθέσιμο στις Η.Π.Α. μέσω των παρόχων Verizon Wireless και AT&T.

Το κόστος της συσκευής δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα διαφέρει πολύ από την τιμή πώλησης του πρώτου iPad, η οποία στην Αμερική κυμαίνεται από 499 έως 829 δολάρια (ανάλογα με το μοντέλο).
Στην Ελλάδα η διάθεσή του ξεκίνησε επίσημα στις 28 Ιανουαρίου. Η συσκευή πωλείται σε δύο εκδόσεις: την έκδοση με Wi-Fi, η τιμή της οποίας κυμαίνεται από 529 έως 739 ευρώ (με ΦΠΑ) και την έκδοση με Wi-Fi και 3G, η τιμή της οποίας κυμαίνεται από 639 έως 839 ευρώ (με ΦΠΑ).

Κέρδη 4,6 δισ. δολάρια
Από το λανσάρισμά του τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα, η Apple έχει πουλήσει 14,8 εκατομμύρια iPad. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, οι πωλήσεις της ταμπλέτας απέφεραν 4,6 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 17% των συνολικών κερδών της εταιρείας.

Η έναρξη παραγωγής του νέου iPad -πληροφορία που η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει- είναι η πρώτη «μεγάλη είδηση» από την ημέρα που ο Στιβ Τζομπς, η «ψυχή» της εταιρείας, ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι φεύγει με αναρρωτική άδεια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και για άγνωστη αιτία.

Κερδοφόρα αγορά
Το iPad άνοιξε μια νέα, ιδιαίτερα κερδοφόρα αγορά στον χώρο των υπολογιστών. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε διάφοροι αναλυτές κάνουν σήμερα λόγο για τον «θάνατο» των netbook και την αντικατάστασή τους από τους υπολογιστές tablet.

Η εταιρεία Piper Jaffray & Co εκτιμά ότι η Apple θα πουλήσει 27 εκατομμύρια iPad μέσα στο 2011, ενώ ορισμένοι επενδυτές ανεβάζουν τον αριθμό στα 35 εκατομμύρια.

Εταιρείες όπως η Samsung, η Motorola και η Research In Motion προσπαθούν να «χτυπήσουν» το iPad, κατασκευάζοντας ταμπλέτες με χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει η συσκευή της Apple, για παράδειγμα υποστήριξη ασύρματου δικτύου 4G.

Χθες η Dell ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011 μια ταμπλέτα 10 ιντσών με λειτουργικό σύστημα Windows 7, ενώ σήμερα η Hewlett-Packard αναμένεται να παρουσιάσει ένα καινούργιο tablet PC που τρέχει το λειτουργικό σύστημα WebOS.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου