1/6/11

Γιατί να μη συμφωνήσουν;

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-Έθνος
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα της αναδρομικής διερεύνησης των οικονομικών των πολιτικών μας. Αλλά τώρα γίνεται με τον επισημότερο δυνατό τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση νόμου, με την οποία ζητεί την επανεξέταση των "πόθεν έσχες" όσων διετέλεσαν...
 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί ή υφυπουργοί. Και ζητεί να επεκταθεί ο έλεγχος και στις συζύγους και στα ανήλικα παιδιά τους.


Θέλω να πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μείνει αναξιοποίητη. Δεν βλέπω και τον λόγο άλλωστε. Επανειλημμένα έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών. Εχει πάρει μάλιστα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί να μην προστεθεί και άλλη μία, η οποία είναι και εξόχως χρήσιμη στη συγκεκριμένη πολιτικοοικονομική συγκυρία;

Είναι δεδομένη η απαξιωτική άποψη της κοινής γνώμης για τους πολιτικούς. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατείνονται ή και διακηρύσσουν ακόμη ότι πολλά από τα χρέη μας έχουν καταλήξει εμμέσως σε τσέπες πολιτικών. Αρα η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δεν είναι απλώς χρήσιμη, είναι και αναγκαία για να μπουν πολλά πράγματα στη θέση τους. Για να μάθουμε αν και ποιοι έχουν λερώσει τα χέρια τους. Ή μάλλον ποιοι και σε ποιον βαθμό έχουν λερώσει τα χέρια τους, μια και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι επιδόθηκαν σε τέτοιες δραστηριότητες.

Καλό είναι, λοιπόν, για όλους να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση. Να δούμε αν και ποιοι βελτίωσαν θεαματικά την οικονομική τους θέση στο διάστημα της πολιτικής τους καριέρας, να ξέρει η κοινή γνώμη ποιους πρέπει να ξεφωνίζει και ν" απαλλαγούν όσοι δεν ενθυλάκωσαν δημόσιο χρήμα από άδικες και προσβλητικές για το ήθος τους επικρίσεις. Γιατί όσο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που τις έκαναν τις λαδιές τους, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι η πλειονότητα όσων κατέλαβαν πρωθυπουργικά και υπουργικά αξιώματα μπορεί να βαρύνονται για σοβαρά πολιτικά λάθη αλλά όχι για λοβιτούρες.

Την έχουμε ανάγκη αυτή την αποσαφήνιση. Οχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα. Εύκολα λέμε, δείχνοντας τη Βουλή, "να φύγουν αυτοί και να έρθουν άλλοι", αλλά τέτοιες γενικεύσεις είναι άδικες και επικίνδυνες και καλό είναι να τις αποφεύγουμε.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου