28/6/11

Αγορά: Καταναλωτικό «κραχ» από τα νέα μέτρα

Γιώργος Μανέττας-Ημερησία

«Συναγερμό» στην αγορά προκαλεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, καθώς τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό εκτιμάται πως θα δώσουν τη χαριστική βολή στην κατανάλωση. Ήδη, η κατάσταση σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας είναι εκρηκτική, με τις πωλήσεις να υποχωρούν με πρωτοφανείς ρυθμούς.


Ενδεικτικά, η κάμψη των πωλήσεων στο ...
λιανεμπόριο τροφίμων κυμαίνεται μεταξύ 3%-5%, στα πετρελαιοειδή αγγίζει το 15%, στην ένδυση-υπόδηση -παρά το μπαράζ προσφορών- ανέρχεται στο 40%, ενώ στα εστιατόρια ξεπερνά ακόμη και το 45%.

Η μείωση σε μισθούς και συντάξεις, η έκτακτη εισφορά και η αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα και τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να συρρικνώσουν περαιτέρω το οικογενειακό εισόδημα και να κάνουν τους καταναλωτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς στις αγορές τους. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που διενεργήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011, οκτώ στα δέκα νοικοκυριά περιορίζουν βασικά καταναλωτικά αγαθά, μεταξύ των οποίων και τρόφιμα, ενώ αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των οικογενειών που κάνουν οικονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό(!).

Ανησυχία

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αντίθεση, αλλά και την έντονη ανησυχία τους, για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και κάνουν έκκληση στη νέα κυβέρνηση να στηρίξει την αγορά, δίνοντας έμφαση σε μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η επιχειρηματική κοινότητα δεν έχει να περιμένει πια τίποτε από τον κυβερνητικό δημοσιονομικό σχεδιασμό, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γ. Κασιμάτης, κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στον εκτελεστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι «η μελέτη των νέων μέτρων που η κυβέρνηση προωθεί μέσω του εκτελεστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος πείθει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεικνύεται αναξιόπιστη, καθώς οι παλινωδίες που καταγράφονται στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου αποδεικνύουν ότι όχι απλώς δεν υπάρχει πρόγραμμα και σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής να αναιρούν επιλογές και δεσμεύσεις, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».

«Χωρίς ανάπτυξη, θα βυθιζόμαστε βαθύτερα στην ύφεση, τα λουκέτα θα πολλαπλασιάζονται και η ανεργία θα καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», επισημαίνει από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος λιανεμπορικής αλυσίδας και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα ηχηρά «κανόνια», μετά από αυτό της «Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ».

Ρευστότητα

Ιδιαίτερο βάρος, υποστηρίζει ο ίδιος, πρέπει να δοθεί και στην αποκατάσταση της ρευστότητας. «Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης», αναφέρει. Και προσθέτει πως «αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει πάση θυσία, η πολιτεία να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα και να δημιουργήσει ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που θα κινητοποιήσει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου