2/6/11

Νέο test προβλέπει πότε θα πεθάνουμε!

Το νέο τεστ που θα είναι διαθέσιμο για το κοινό μέσα σε λίγους μήνες, δημιουργήθηκε από ιατρούς ερευνητές στην Ισπανία. Μετρά τη σύνθεση που έχουν οι άκρες των χρωμοσωμάτων –τα τελομερή- ενός ατόμου, οι οποίες πιστεύεται ότι αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς και ακριβείς δείκτες του ρυθμού γήρανσης.

Η Maria Blasco, από το Ισπανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο Ερευνών της Μαδρίτης, η οποία είναι...

η εφευρέτης του νέου εμπορικού τεστ των τελομερών, αναφέρει ότι μέσω αυτής της εξέτασης θα μπορεί να βρεθεί εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη, ίση ή μικρότερη από τη χρονολογική. Η δοκιμή αυτή θα είναι δελεαστική μια και θα μπορεί να «μαντέψει» πόσο εν ζωή χρόνο έχει ακόμα το άτομο που εξετάζεται!

Αλλά τελικά, πρόκειται για μια καλή ιδέα; Αντί να λαμβάνει κανείς ένα χαρμόσυνο νέο, όπως στα αντίστοιχα τεστ εγκυμοσύνης, θα ενημερώνεται για το πόσο σύντομη ή όχι θα είναι η παραμονή του στον κόσμο αυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μια ομίχλη άρνησης του θανάτου, προσποιούμενοι ότι έχουν όσο χρόνο χρειάζεται για να τα ζήσουν όλα και να κάνουν τις επιλογές τους ώστε να είναι τελικά ευχαριστημένοι. Όμως, όταν συνειδητοποιήσουν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι τελικά η ζωή, μπορεί να θέλουν να τη ζήσουν στο έπακρο, κάνοντας πράγματα που πιθανότατα να μην έκαναν χωρίς τη γνώση αυτή. Ακόμα και επικίνδυνα, μερικές φορές.

Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο τεστ θα μπορεί να δώσει απαντήσεις μόνο για το πόσο βιολογικό χρόνο έχει ένας άνθρωπος, αλλά δεν θα μπορεί ασφαλώς να δώσει απαντήσεις για το εάν, για παράδειγμα, διακοπεί το νήμα της ζωής κάποιου από ένα ατύχημα.

Ίσως τελικά αυτή η γνώση να μην κάνει καλό σε κανέναν! Το να ατενίζει ένας άνθρωπος το θάνατό του, γνωρίζοντας –εκτός απροόπτων- πότε θα είναι, μόνο μελαγχολία μπορεί να προσφέρει. Άλλωστε, πόσες φορές δεν έχει πέσει έξω η επιστήμη;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου