6/6/11

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των "Αγανακτισμένων"

kathimerini.gr
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των «Αγανακτιμένων» την Κυριακή, σε ολόκληρη τη χώρα.
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γωνιές της Ευρώπης, καθώς η Κυριακή ήταν η ημέρα Πανευρωπαϊκής Κινητοποίησης.

Σύνταγμα
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, έως σήμερα, συγκέντρωση των...
«Αγανακτισμένων». Στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος υπήρχαν πάνω 100.000 πολίτες που έδωσαν ένα δυναμικό «παρών» - σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι συγκεντρωθέντες άγγιξαν τους 200.000, ενώ πηγές από τους διοργανωτές έκαναν λόγο ακόμα και για 500.000 άτομα. Πολλοί άνθρωποι είχαν ταξιδέψει από άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να ενωθούν μαζί με τους διαδηλωτές της Αθήνας. Αρκετοί ήταν αυτοί που κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του μνημονίου.

Το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών, όλων των ηλικιών, ένωσε τις φωνές του με αυτές των συγκεντρωμένων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ, την αυξανόμενη ανεργία και τη λιτότητα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, σφυρίζοντας και κρατώντας πανό, ελληνικές, ισπανικές, ιρλανδικές, πορτογαλικές σημαίες όπως επίσης και σημαίες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης.

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν το «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ». Λόγω της συγκέντρωσης, έκλεισαν οι δρόμοι γύρω και κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Ολονύχτια η διαμαρτυρία

Με αμείωτο πάθος, ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, σφυρίζοντας και φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Δεν υπάρχουν αρχηγοί, είμαστε όλοι μαζί», χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» πολίτες, από κάθε γωνιά της χώρας, σκοπεύουν να παραμείνουν όλο το βράδυ μπροστά από το κοινοβούλιο και στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος, παρατείνοντας έτσι και σε χρόνο την ογκωδέστερη ειρηνική διαμαρτυρία που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Ευρωπαίοι ξυπνήσαμε. Εσείς;» γράφει ένα από τα πανό που έχουν αναρτήσει οι διαδηλωτές, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους «αγανακτισμένους», οι οποίοι κατέκλυσαν κι αυτοί με τη σειρά τους κεντρικές πλατείες όλης της Ευρώπης, πιστοί στο 2ο ραντεβού τους.

Χαρακτηριστικό της ολονύχτιας διαμαρτυρίας είναι η δυναμική παρουσία της νεολαίας, η οποία δηλώνει άκρως απογοητευμένη από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων», στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οργανώθηκαν τοπικές πορείες, με τους «Αγανακτισμένους» να χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση. Στη συγκέντρωση κυριάρχησαν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπήρχαν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Λαμία

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λαμίας στην καθιερωμένη πλέον συνάντηση των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο.

Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριάρχησαν, ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα ξεκίνησαν από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες. Οι «αγανακτισμένοι» βρίσκονται στο κέντρο της Λαμίας κάθε βράδυ εδώ και 12 μέρες, ενώ η σημερινή συγκέντρωσή τους ήταν η μεγαλύτερη.

Πάτρα

Στην πλατεία Γεωργίου έγινε η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων», οι περισσότεροι από τους οποίους άρχισαν να φθάνουν στην πλατεία μετά τις 8.00 το βράδυ. Κυριάρχησαν συνθήματα κατά του μνημονίου και των νέων οικονομικών μέτρων. Τον ρυθμό τον έδιναν νέοι και νέες με μουσικά όργανα.

Επίσης στο κέντρο της πλατείας έχουν στηθεί περίπου οκτώ σκηνές, όπου διανυκτερεύουν πολίτες. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν κάθε βράδυ πραγματοποιείται ανοικτή λαϊκή συνέλευση, όπου όποιος θέλει λέει την άποψή του, για τα όσα συμβαίνουν και καταθέτει προτάσεις.

Ηράκλειο

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα των «Αγανακτισμένων», πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ηράκλειο. Χιλιάδες Ηρακλειώτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και εξέφρασαν την αγανάκτηση τους.

Δυναμική ήταν και η παρουσία δικυκλιστών που με τη παρουσία και τα κορναρίσματά τους έδωσαν ένα ακόμα πιο ηχηρό παρόν στη διαμαρτυρία.

«Αγανακτισμένοι» και στην Ισπανία

Στην Ισπανία, χιλιάδες «Αγανακτισμένοι», που αποτελούν μία εστία κοινωνικής σύγκρουσης χωρίς προηγούμενο, παραμένουν και σήμερα στην πλατεία της Μαδρίτης 'Πουέρτα ντελ Σολ'.

Αν και δεν διαγράφεται ένα κλίμα συναίνεσης, τί θα απογίνουν οι εκατοντάδες σκηνές πάνω στην πλατεία, πώς θα αντιμετωπιστούν με διάρκεια τα προβλήματα από την άποψη της υγιεινής και της ασφάλειας, εντούτοις ο εκπρόσωπος των «Αγανακτισμένων», Πάκο Αντρες, δηλώνει σήμερα ότι, «το κίνημα θα συνεχίσει, οπωσδήποτε και τις επόμενες βδομάδες να δίνει το 'παρών», παρά τις επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό του. «Οι σκηνές μας είναι ένα σύμβολο. Αν όλες εξαφανιστούν, τότε τελειώσαμε».

Πάντως, η «Επιτροπή για τις Τέχνες» έλυσε, σήμερα, τη μεγάλη σκηνή της κι άφησε στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ μόνον ένα ατελιέ ζωγραφικής, όπου δεσπόζει μία σύνθεση έξι μεγάλων ξύλινων πανό, στο σχήμα του εξαγώνου, πάνω στα οποία μπορεί να ζωγραφίσουν όσοι απ τους «Αγανακτισμένους» το επιθυμούν.

Οι «Αγανακτισμένοι», που έκαναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση την 15η Μαΐου, διαμαρτύρονται για το πολύ υψηλό ποσοστό ανέργων – 21,29% του 'ενεργού' πληθυσμού – για τις πολλαπλές αβεβαιότητες, διαθέτουν δε την ψυχική συμπαράσταση του 66% του ισπανικού πληθυσμού (έναντι 21% που διαφωνεί με τις πρακτικές τους) όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ελ Παΐς» στο σημερινό φύλλο της.

Μάλιστα 81% των ερωτηθέντων απαντά ότι, «οι Αγανακτισμένοι έχουν δίκιο». Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία.

Αναμένεται το κίνημα των «Αγανακτισμένων» να κινηθεί ακόμα πιο δραστήρια την 11η Ιουνίου, οπότε αναλάμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι πρόσφατα εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Συγκεκριμένα, για την ημέρα εκείνη σχεδιάζεται πέντε «καραβάνια Αγανακτισμένων», από διάφορα μέρη της Ισπανίας, να συγκλίνουν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου