11/3/11

Στα 280 δισ. ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Γ. Χατζηδημητρίου-Ημερησία

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις με τις επίσημες αρχές της Ελβετίας προκειμένου να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία με την οποία οι ελβετικές τράπεζες θα αρχίσουν να παρέχουν νόμιμα πληροφορίες για λογαριασμούς Ελλήνων μεγαλοκαταθετών. Αυτό ανακοίνωσε χθες από...
 τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια σημαντική συμφωνία. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά ευελπιστούμε ότι στο επόμενο στάδιο θα υπογραφεί και θα αφορά στην παροχή πληροφοριών για το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων, οι οποίες πάντως σε καμιά περίπτωση δεν είναι της τάξης των 600 δισ. ευρώ, αφού στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τα 280 δισ. ευρώ».


Ο κ. Κουσελάς, ενημέρωσε τη Βουλή, ότι εξαιτίας των διεθνών συμφωνιών και πιέσεων για διαφάνεια, η Ελβετία «έπαψε τελευταία να θεωρείται φορολογικός παράδεισος, αφού άρχισαν να διαμορφώνονται νέοι ελκυστικοί τόποι, όπως η Σιγκαπούρη». Και πρόσθεσε, ότι τα ποσά που εισέρρευσαν στην Ελλάδα από τόκους ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία για την φορολογική περίοδο 2006-2008, ανήλθαν στο πενιχρό ποσόν των 22.816.237 ευρώ.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εσόδων παρά τη δυστοκία που καταγράφεται. «Θα κάνουμε πράξη το στόχο για τη συγκέντρωση 56 δισ. ευρώ παρά τα προβλήματα» δήλωσε και υπενθύμισε ότι το 2010 με ύφεση στα επίπεδα του 4,5%, τα έσοδα ανέβηκαν στα 51,4 δισ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου