4/3/11

Δεν είμαστε σοβαροί

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Λέμε ότι το μεγάλο πρόβλημά μας είναι το έλλειμμα. Λέμε ότι ακόμη μεγαλύτερο είναι το χρέος. Οπως επίσης λέμε ότι το μνημόνιο μας οδηγεί στην καταστροφή. Κι εκείνο που δυστυχώς δεν λέμε είναι πως το μεγάλο, το αξεπέραστο πρόβλημά μας είναι ότι δεν είμαστε σοβαρός λαός και πως αν κάποια στιγμή χρεοκοπήσουμε, αυτός θα είναι ο βασικότερος λόγος.

Οταν η τρόικα ανακοίνωσε, ως μη όφειλε, την ...
απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τη δημόσια περιουσία για να μειώσει το χρέος, ξεσηκώθηκαν οι πάντες, πλην ΛΑΟΣ, και την κατήγγειλαν. Οταν προχθές διέρρευσε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομιμοποίηση των καταπατημένων ακινήτων έναντι κάποιου τιμήματος, ουδείς αντέδρασε. Στην Ελλάδα του 2011 θεωρείται αντεθνική πράξη να πουλήσεις περιουσιακό στοιχείο για να μειώσεις το χρέος σου, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να δικαιώνονται αδιαμαρτύρητα καταπατητές δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.


Χθες δημοσιεύτηκε για πολλοστή φορά ότι η ετήσια συνολική φοροδιαφυγή φτάνει τα 30 δισ. και ότι μόνο από ΦΠΑ χάνονται 8 μέχρι 10 τον χρόνο. Παρά ταύτα, στη χώρα εξακολουθεί να πλανάται το βλακώδες ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά και ποιοι τα έφαγαν». Και η βλακεία δεν έγκειται φυσικά στο αν έφαγαν ή δεν έφαγαν κάποιοι ή αν υπήρξαν ή δεν υπήρξαν σκάνδαλα, μια και η απάντηση είναι καταφατική, αλλά στην αδυναμία μας να συνειδητοποιήσουμε ως λαός ότι εύκολα θα ξεπεράσουμε κρίσεις και προβλήματα αν αποφασίσουμε να εκπληρώσουμε όλοι, και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Αυτό και μόνο.

Γίνεται πολλή κουβέντα τα τελευταία δύο χρόνια για τα αδιέξοδα της χώρας και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την κατάντια μας. Κατά την άποψή μου η απάντηση είναι απλή: το πολιτικό σύστημα απέτυχε επειδή δεν κατάφερε εδώ και 35 χρόνια να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν αυτά τα δύο είχαν γίνει, σήμερα θα ευημερούσαμε και δεν θα βρισκόμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Και το σημαντικότερο είναι πως θα είχαμε στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι είμαστε ένας σοβαρός λαός που ξέρει και σέβεται τις υποχρεώσεις του όχι μόνο απέναντι στους ξένους αλλά και στον τόπο του.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου