26/3/11

Ο Κώστας, ο Γιώργος και ο Σόκρατες


Κ. Ζούλας-Καθημερινή
Η παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες, δεν προκαλεί μόνον προβληματισμό, αλλά και θλίψη, αν αναλογισθεί κανείς τον τρόπο που οι δικοί μας πολιτικοί αποπειράθηκαν να αντιμετωπίσουν –ή μάλλον να αποκρύψουν– το ανάλογο οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας.

Ο κ. Σόκρατες είχε το θάρρος να ομολογήσει κατ’ ουσίαν την...
 αποτυχία των επιλογών του και να προτείνει στους πολίτες μια σειρά σκληρότατων μέτρων, προκειμένου να αποφύγει τα ακόμη επαχθέστερα που επέβαλε στην Ελλάδα το ΔΝΤ. Αλήθεια, τι θα συνέβαινε στη χώρα μας εάν ο κ. Κ. Καραμανλής είχε την άνοιξη του 2009 παραδεχθεί αυτό που ήδη γνώριζαν στις Βρυξέλλες; Οτι η οικονομία μας δεν ήταν εντέλει τόσο «θωρακισμένη», όπως διατεινόταν, εισηγούμενος εγκαίρως τη λήψη επώδυνων μέτρων ακόμη και με το ρίσκο της απόρριψής τους από τους 151 βουλευτές του; Προφανώς ο κ. Καραμανλής θα παραιτείτο, αν δεν περνούσαν, αλλά τουλάχιστον θα είχε «πέσει» ειλικρινής και μαχόμενος, χωρίς να μπορεί ο κ. Παπανδρέου να του καταλογίζει μέχρι σήμερα φυγομαχία.

Μια τέτοια επιλογή ευθύνης, όμως, ενδεχομένως θα είχε προλάβει και τις τραγικές συνέπειες που ζει πλέον η χώρα. Διότι, ακόμη και αν ο κ. Καραμανλής συντριβόταν στις εκλογές (π. χ. τον Ιούνιο του 2009 μαζί με τις ευρωεκλογές) θα εξανάγκαζε τον νικητή αντίπαλό του κ. Γ. Παπανδρέου να εφαρμόσει εγκαίρως την ούτως ή άλλως επιβεβλημένη από τους εταίρους μας πολιτική των δραστικών περικοπών. Με άλλα λόγια, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν θα είχε κανένα περιθώριο να ισχυρίζεται (ακόμη και στις Βρυξέλλες!) πως «λεφτά υπάρχουν» και να καθυστερεί, όπως έπραξε, τη λήψη των επώδυνων μέτρων, καθώς οι εταίροι του θα τον παρέπεμπαν να... ρωτήσει τον κ. Καραμανλή.

Γι’ αυτούς τους λόγους, όμως, το παράδειγμα της Πορτογαλίας προκαλεί θλίψη και έναντι του τρόπου που αντιμετώπισε την κρίση ο κ. Παπανδρέου. Διότι η πορτογαλική αντιπολίτευση δεν ισχυρίζεται ότι ο κ. Σόκρατες ψεύδεται, αλλά αντιπροτείνει στους πολίτες την εσπευσμένη υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ (!), εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι αναπόφευκτη. Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ μέχρι και πριν από έναν χρόνο μιλούσε για «αναδιανομή του πλούτου». Ποιου πλούτου, του δανεικού;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου