5/3/11

«Φτιάξτε επιτροπή σοφών για το χρέος»

Ελευθεροτυπία
Τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής που θα ελέγξει σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της Ελλάδας και θα επιχειρήσει να επαναλάβει το πείραμα του Ισημερινού, που κατόρθωσε να διαγράψει μέρος του χρέους του, ζητούν περισσότεροι από 200 πολιτικοί και οικονομολόγοι απ' όλο τον κόσμο.
Στο κείμενο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα αναφέρεται πως η ...
Επιτροπή Ελέγχου θα αναζητήσει τρόπους ώστε η Ελλάδα να μπορεί "να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της". Στο έργο της Επιτροπής θα συμπεριληφθούν όλες οι δανειακές συμβάσεις και οι εγγυήσεις του Δημοσίου από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι και σήμερα.


Στη δημιουργία αντίστοιχης Επιτροπής που έλεγξε το χρέος της χώρας του προσέφυγε το 2007 ο πρόεδρος του Ισημερινού. Ενα χρόνο μετά η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέρος του χρέους ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς και παρανομιών, γεγονός που έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας τη δυνατότητα να οδηγήσει τους πιστωτές της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, τελικά, να διαγράψει μέρος του χρέους της.

Την έκκληση για τη δημιουργία της Επιτροπής για το ελληνικό χρέος υπογράφουν μεταξύ άλλων πρώην κυβερνητικά στελέχη του Ισημερινού, ο Νόαμ Τσόμσκι, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Τα κυριότερα σημεία του κειμένου:
Πιστεύουμε πως υπάρχει πιεστική ανάγκη για τη δημιουργία μίας Επιτροπής που θα ελέγξει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Οι σημερινές πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους έχει προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσει πλήρη ενημέρωση για το δημόσιο και το εγγυημένο από το Δημόσιο χρέος.

Στόχος της Επιτροπής θα είναι να διαπιστώσει γιατί προκλήθηκε το δημόσιο χρέος, ποιοι ήταν όροι και πού χρησιμοποιήθηκαν τα δανειακά κεφάλαια. Η Επιτροπή θα κάνει τις απαραίτητες προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί ότι είναι παράνομο ή απεχθές. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους, δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της. Η Επιτροπή θα αναζητήσει επίσης τους υπεύθυνους για τις προβληματικές συμφωνίες δανεισμού.
(...)

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανεβεί από τα 299 δισ. ευρώ (127% του ΑΕΠ) το 2009 σε 362 δισ. ευρώ (159% του ΑΕΠ) το 2011. Η αύξηση του δημόσιου χρέους έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας εθνικής χρεωκοπίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και αύξησε την πιθανότητα της χρεωκοπίας τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Η Ε.Ε. με τη συνεργασία εθνικών κυβερνήσεων έχει αντιδράσει μέσω προγραμμάτων διάσωσης που διευκολύνουν την προσωρινή δανειοδότηση από χώρες της Ευρωζώνης και προστατευμένες τράπεζες. Ομως αυτά τα μέτρα δεν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν τις χρηματαγορές και τα επιτόκια εξακολουθούν να ανεβαίνουν για τις περιφερειακές χώρες. Επιπροσθέτως το τίμημα των προγραμμάτων είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και άλλες χώρες έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν μισθούς και συντάξεις, να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες, να περιορίσουν τα προνοιακά προγράμματα, να ιδιωτικοποιήσουν δημόσιες επιχειρήσεις και να απορρυθμίσουν αγορές. Είναι αναπόφευκτο το πρόσθετο κοινωνικό κόστος εξαιτίας της υψηλότερης ανεργίας, της χρεωκοπίας επιχειρήσεων και του περιορισμού της παραγωγής.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προγραμμάτων διάσωσης της Ε.Ε., όμως ο ελληνικός λαός παραμένει στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη πληροφορίας συνιστά θεμελιώδη αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας. Ο λαός που καλείται να σηκώσει το βάρος των προγραμμάτων της Ε.Ε. έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να λάβει πλήρη ενημέρωση γι ατο δημόσιο χρέος.

(...)

Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στις δανειακές συμβάσεις των τελευταίων 4 δεκαετιών, περιλαμβανομένου των εκδόσεων ομολόγων, των διμερών και πολυμερών συμφωνιών, των κρατικών εγγυήσεων και των άλλων μορφών χρέους. Θα πρέπει να έχει όλες τις απαιτούμενες εξουσίες προκειμένου να απαιτήσει την κατάθεση εγγράφων, να καλεί δημόσιους λειτουργούς να δώσουν στοιχεία και να εξετάσει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

(...)

Η ανάγκη για μια ανεξάρτητη και διεθνή Επιτροπή ελέγχου που θα εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι απαραίτητη. Η Επιτροπή αποτελεί τη δημοκρατική απαίτηση του ελληνικού λαού που σηκώνει το βάρος της κρίσης και θέλει να γνωρίζει τα αίτιά της. Σε κάθε περίπτωση μια Επιτροπή Ελέγχου για την Ελλάδα θα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.

Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου