30/12/10

Τα νεότερα της απόσυρσης

4troxoi.gr
Μέσα στις επόμενες ημέρες, με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής & Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων) θα επισημοποιηθούν η ήδη γνωστή διαδικασία και τα δικαιολογητικά της απόσυρσης, ώστε να ξεκινήσει. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι εταιρείες, από τις οποίες οι υποψήφιοι αγοραστές θα...
 επιλέξουν το νέο τους αυτοκίνητο, θα αναλάβουν να «τρέξουν» την όλη διαδικασία. Ωστόσο, όποιοι θέλουν, μπορούν να πάνε και αυτοπροσώπως στις μονάδες ανακύκλωσης. Eπί της ουσίας η διαδικασία είναι «εξπρές», αφού έχει μόνο δύο φάσεις: Με την παράδοση του παλαιού αυτοκινήτου εκδίδεται η βεβαίωση καταστροφής. Η διαγραφή του ολοκληρώνεται με την έκδοση του πιστοποιητικού καταστροφής, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου, του οχήματος καθώς και η ημερομηνία και το πρωτόκολλο παράδοσης της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών.

Το διαδικαστικό μέρος της απόσυρσης θα εποπτεύσει η ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος), η οποία αποτελεί το μόνο εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο σύστημα για τη διαχείριση των Οχημάτων Τέλους Ζωής. Η ΕΔΟΕ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2004 από τους 33 επίσημους αντιπροσώπους αυτοκινήτων στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας το νόμο 2939/2001 περί ανακύκλωσης. Στην ιστοσελίδα που διατηρεί αναφέρονται όλες οι μονάδες ανακύκλωσης που λειτουργούν στη χώρα υπό την εποπτεία της, καθώς επίσης και όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα δικαιολογητικά απόσυρσης. Το 2010, 59.169 αυτοκίνητα τέλους ζωής οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση, δίχως να υπάρχουν κίνητρα απόσυρσης. Για το 2011, που τα δεδομένα αλλάζουν, οι αριθμοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι…

ΕΔΟΕ: Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.edoe.gr/

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6899 039

Τι πρέπει να κάνετε

Η παράδοση του παλαιού οχήματος δεν συνεπάγεται κόστος για τον ιδιοκτήτη, εφόσον το οδηγήσει ή μεταφέρει ο ίδιος σε συμβεβλημένη μονάδα ανακύκλωσης ή σημείο συλλογής. Με την παράδοση του οχήματος παραλαμβάνετε ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ (ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΟΕ.
Η διαγραφή του οχήματος ολοκληρώνεται με την έκδοση του ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου, του οχήματος καθώς και η ημερομηνία και το πρωτόκολλο παράδοσης της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων στην αρμόδια Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Σε περίπτωση κατά την οποία το όχημα δεν κινείται οι μονάδες ανακύκλωσης δύνανται να εξυπηρετήσουν με ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς ή συνεργαζόμενους μεταφορείς, (πιθανώς να υπάρξει χρέωση – παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τη μονάδα/ες της περιοχής σας.

Εάν από το όχημα σας λείπουν βασικά μηχανικά ή μεταλλικά μέρη, όπως προδιαγράφεται από το ΠΔ116/2004, η μονάδα ανακύκλωσης δικαιούται να χρεώσει τον ιδιοκτήτη. Η χρέωση πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο. Το ύψος της χρέωσης είναι συγκεκριμένο και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, τα οποία αφορούν στο προς απόσυρση αυτοκίνητο, πληρώνονται οπωσδήποτε για να προχωρήσει η διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ
Τα υβριδικά αυτοκίνητα με κινητήρα έως 2 λίτρων δεν επιβαρύνονται με Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης και, κατά συνέπεια, δεν επωφελούνται από το μέτρο της απόσυρσης. Υπάρχουν βέβαια και για αυτά κάποια κέρδη, από τη μείωση του Φόρου Πολυτελείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου