29/12/10

Εργατικό ατύχημα στο υπουργείο Εργασίας

tovima.gr
Αλλοδαπός έχασε της ζωή του εξαιτίας των μη επαρκών μέτρων ασφαλείας από την εταιρεία που είχε αναλάβει εργασία καθαριότητας στο κτίριο του υπουργείου.
Συγκεκριμένα ο 44χρονος Αιγύπτιος Εmad Aziz έχασε τη ζωή του στις 19 Δεκεμβρίου πέφτοντας από τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής...
 Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προέκυψε οτι η εταιρεία που είχε αναλάβει την συγκεκριμένη εργασίας δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ ταυτοχρόνως παραβίαζε την εργατική νομοθεσία αφού δεν είχε δηλώσει την απασχόληση του άτυχου εργάτη (αδήλωτη εργασία).

Το ΣΕΠΕ έχει δόσει στην εταιρεία την προβλεπόμενη από το νόμο, προθεσμία για υποβολή εγγράφων εξηγήσεων, προκειμένου στη συνέχεια να κινήσει τη νόμιμη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
«Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέλοντας να εκφράσει και εμπράκτως τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της για το θάνατο του 44 ετών Αιγύπτιου Emad Aziz, έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές της υποθέσεως που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.»

»Το θλιβερό γεγονός, το οποίο συνέβη σε κτήριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου και περί τις 4.00μ.μ., αναγγέλθηκε από το οικείο αστυνομικό τμήμα και την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ στο αρμόδιο ΚΕΠΕΚ τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου.»

»Υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΚΕΠΕΚ Αθηνών & Κρήτης, έχοντας λάβει αυστηρή εντολή από τον Ειδικό Γραμματέα Χάλαρη Μιχάλη για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος, επελήφθησαν την ίδια ημέρα της υποθέσεως και μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος για να πραγματοποιήσουν έλεγχο.»

»Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θανών, κατά τη διάρκεια καθαρισμού υαλοπινάκων και λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για εργασία σε ύψος και συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας , έπεσε από τον 3ο όροφο όπου εργαζόταν στο ισόγειο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Η έρευνα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.»

»Περαιτέρω, καθώς κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, διετάχθη από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο πλήρης έλεγχος, από τα Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών και Αγίας Παρασκευής, της εταιρείας που είχε συνάψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία.»

»Όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα ευρεθέντα στοιχεία, από τα δελτία ελέγχου και τις επισήμως καταγραφείσες δηλώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας σημειώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ειδικότερα για τον άτυχο εργαζόμενο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπήρχε αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος.»

»Στην εταιρεία έχει δοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία για υποβολή εγγράφων εξηγήσεων, Μετά την πλήρη αποσαφήνιση όλων των σχετικών σημείων θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και από πλευράς Κοινωνικής Επιθεώρησης.»

»Εν αναμονή των τελικών πορισμάτων των επιθεωρητών, η Πολιτική Ηγεσία εξετάζει αν πληρούνται οι όροι για άμεση εφαρμογή της νεοείσακτης διατάξεως της παρ. 6 του άρθρ. 68 του ν. 3866/2010, με την οποία προβλέπεται στις συμβάσεις εργολαβιών ΕΠΑ, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς».

«Αποτελεί δέσμευση της Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ανανεώνεται επ’ αφορμή του τραγικού αυτού γεγονότος, να δώσει πρώτη αυτή το σωστό παράδειγμα, ώστε να παταχθεί κάθε είδους εργασιακής ασυδοσίας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Οργή από Αντιπολίτευση-συνδικαλιστές

«Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του» τονίζει η Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για εργατικό δυστύχημα που συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης: «Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σοκάρουν, όμως, ακόμα περισσότερο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο άτυχος εργαζόμενος σε εταιρεία καθαρισμού».

»Έπεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του Υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα τζάμια, ημέρα Κυριακή, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ. Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας για τις ανάλογες εργασίες και ήταν ανασφάλιστος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.»

»Οι ευθύνες της εργοδότριας εταιρείας καθαρισμού είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα, αυστηρά και παραδειγματικά. Οι ευθύνες όμως και του Υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, μεγάλες. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξώφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας».

«Πόση ασφάλεια άραγε μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όταν βλέπουν να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα ακόμα και στο ίδιο το κτίριο του Υπ. Εργασίας; Το στοίχημα της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στην πατρίδα μας δεν κερδίζεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις και θεωρητικές εξαγγελίες. Κατοχυρώνεται μόνο με συστηματική δουλειά, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και περισσότερους στοχευμένους ελέγχους.

»Η Υγεία και η Ζωή είναι αγαθά ανεκτίμητα και η προστασία τους είναι θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

Για δολοφονία που έγινε με κυβερνητικές πλάτες δεν διστάζει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής, Δημ.Στρατούλης «Είναι απαράδεκτο και κυριολεκτικά απίστευτο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας να διενεργείται δολοφονικό δουλεμπόριο με θύμα αυτή τη φορά μετανάστη εργάτη που σκοτώθηκε καθαρίζοντας μέσω παράνομης εργολαβίας τα τζάμια κτιρίου του στην οδό Κοραή 4.»

»Είναι χίλιες φορές πιο εξωφρενικό και απαράδεκτο το υπουργείο Εργασίας να αποκρύπτει επί 9 ολόκληρες μέρες θανατηφόρο ατύχημα που έγινε σε δικούς του χώρους».

«Ο ΣΥΝ θεωρεί το θανατηφόρο ατύχημα στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας δολοφονία που έγινε με κυβερνητικές πλάτες και ζητάει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να καταλογιστούν οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες σε όσους τις έχουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.»

»Πρέπει επιτέλους να σπάσουν τα χιλιάδες ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν στη χώρα μας δουλεμπόρους, εργολάβους, κυβερνητικά κόμματα και υπουργούς με θύματα εργαζόμενους που θυσιάζονται στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοφορίας και της πολιτικής ιδιοτέλειας» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Την αξιοπιστία της δέσμευσης του υπουργείου εργασίας να προστατεύει τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όταν «αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια» αμφισβητεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώς, δεν λειτουργεί. Αυτό δείχνει η τραγική υπόθεση ενός ακόμη θανάτου ανασφάλιστου Αιγύπτιου οικονομικού μετανάστη του Ασίζ Εμαντ ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας. Το επιβεβαιώνει με εξοργιστικό τρόπο η προκλητική στάση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, με την μη έκδοση έστω και μιας τυπικής ανακοίνωσης δέκα μέρες μετά το συμβάν.»

»Η απουσία κρατικού έλεγχου στις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών στην χώρα μας, όχι απλά ευνοεί την απάνθρωπη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων αλλά ουσιαστικά οδηγεί και στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και στην μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές.»

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από μη σοβαρές και υποκριτικές δικαιολογίες. Σοβαρά πιστεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορεί αξιόπιστα να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια; Επιτέλους οι αρμόδιοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» καταλήγει η κυρία Μπακογιάνη.

Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα μιλά το ΠΑΜΕ.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Μέρα τη μέρα αθροίζονται ολοένα και περισσότερα ονόματα εργατών στη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Ο θάνατος του Αιγύπτιου μετανάστη εργάτη Ασιζ Εμάντ μέσα σε κτίριο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα Κυριακή, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα».

»Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η κυβέρνηση καταστρατηγεί τα πάντα, δίνει ''γη και ύδωρ'' στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και σε εργολάβους που δεν τηρούν ωράρια, συμβάσεις, μέτρα ασφάλειας. Στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας και της ανταγωνιστικότητας η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει γι’ αυτούς τίποτα, Τα τέσσερα μικρά παιδιά του άτυχου εργάτη που έμειναν ορφανά τους αφήνουν αδιάφορους. Ο μετανάστης και όλοι οι εργάτες είναι για την πλουτοκρατία φτηνό αναλώσιμο υλικό».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «να παλέψουν πιο αποφασιστικά για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου