2/12/10

Μουντιάλ: Το 2018 στη Ρωσία, το 2022 στο Κατάρ!

Η Ρωσία και το Κατάρ θα διοργανώσουν τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου του 2018 και 2022 αντίστοιχα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των 22 μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, που έδωσε λαβή για αρκετά σχόλια τις τελευταίες μέρες με την έξαρση της σκανδαλολογίας.
Οι Ρώσοι υπερίσχυσαν της...
 Αγγλίας και των συνυποψηφιοτήτων Ισπανίας/Πορτογαλίας και Ολλανδίας/Βελγίου. Οι σεΐχηδες από το Κατάρ κέρδισαν Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν.Κορέα.


"Ανακαλύπτουμε νέα εδάφη. Ποτέ ξανά δεν έχει διοργανωθεί Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα", ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ.
Η Ρωσία ήταν το μεγάλο φαβορί για τη διοργάνωση του 2018, στηριζόμενη στα χρήματα που είναι διατεθειμένη να ρίξει η χώρα στο ποδόσφαιρο. Οι υπεύθυνοι της οργανωτικής επιτροπής της ρωσικής υποψηφιότητας ζήτησαν, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της τελικής τους παρουσίασης, να λάβουν το χρίσμα, ώστε να βοηθηθεί ο εκμοντερνισμός της πάλαι ποτέ σοβιετικής υπερδύναμης.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν θα λείψουν από το πρώτο Μουντιάλ στην Ευρώπη μετά το 2006 και τη Γερμανία. Η Ρωσία (που το 2014 δίνει... εξετάσεις αφού το Σότσι θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες) είναι η μεγαλύτερη χώρα που έχει αναλάβει ποτέ μία τέτοια διοργάνωση και οι αποστάσεις μεταξύ των 13 πόλεων που έχουν προεπιλεγεί είναι χαοτικές, ακόμα και αν μιλάμε για αεροπορικά ταξίδια.

Ο πρωθυπουργός (και εκ των κεντρικών προσώπων της καμπάνιας), Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν βρέθηκε στη Ζυρίχη για να μην επηρεάσει -όπως είπε ο ίδιος- τις διαδικασίες, όμως αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης της Ρωσίας επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό του τζετ με προορισμό την Ελβετία. Αντίθετα, εκεί βρέθηκε καθ' όλο το διήμερο της ψηφοφορίας ο στενός του συνεργάτης, και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ. Για την ανάληψη της διοργάνωσης σημείωσε, εμφανώς συγκινημένος: “Δεν θα μετανιώσετε που μας εμπιστευθήκατε. Όλοι μαζί θα γράψουμε ιστορία”!

Το μέλος της FIFA, o Ρώσος Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε για τη μεγάλη στιγμή του ρωσικού αθλητισμού: "Πριν από 21 χρόνια γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου. Σήμερα γκρεμίζεται άλλο ένα συμβολικό τείχος, με την Ανατολική Ευρώπη να μπαίνει στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου".

Τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν για να είναι έτοιμη η χώρα για το Μουντιάλ δεν είναι λίγα. Από τα 16 προεπιλεγμένα γήπεδα τα 14 θα πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή ή να υποστούν πλήρη ανακατασκευή. Αυτό θα στοιχίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 3,82 δις δολάρια.

Κι αν οι Ρώσοι κέρδισαν με τα ρούβλια τους, το Κατάρ πήρε το χρίσμα για το 2022, στηριζόμενο στα... πετροδόλαρα. Μπορεί να είναι η μικρότερη (σε έκταση) χώρα που αναλαμβάνει διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος, όμως η χλιδή που προσφέρει το εμιράτο είναι ασύγκριτη. Μπορεί το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία στη χώρα να πλησιάζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, όμως οι Άραβες θα προωθήσουν λύση με υπερσύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Έτσι προβλέπεται ότι για τους παίκτες και τους θεατές το κλίμα θα είναι μάλλον ανοιξιάτικο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς.

Εντυπωσιακό είναι ότι όλο το Μουντιάλ θα διεξαχθεί επί της ουσίας σε μία πόλη, στην Ντόχα και τα προάστιά της, αφού καμία απόσταση μεταξύ των γηπέδων δεν ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα! Ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για το εμιράτο, που πόνταρε στο γκλάμουρ, στην υψηλή τεχνολογία και σε γήπεδα που θα θυμίζουν έργα τέχνης ή... διαστημόπλοια!

Για την κατασκευή 9 γηπέδων και την ανακατασκευή άλλων τριών θα δαπανηθούν 2,87 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό κόστος της διοργάνωσης (συστήματα κλιματισμού, ακόμα και κατασκευή μετρό από το μηδέν) θα φτάσει τα 50 δις!

“Ευχαριστούμε που πιστέψατε στην αλλαγή”, ήταν η λιτή τοποθέτηση του σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ-Τανί.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών:

Μουντιάλ 2018

1ος γύρος: Ρωσία (9 ψήφοι), Ισπανία/Πορτογαλία (7), Ολλανδία/Βέλγιο (4), Αγγλία (2)

2ος γύρος: Ρωσία (13), Ισπανία/Πορτογαλία (7), Ολλανδία/Βέλγιο (2)

Μουντιάλ 2022

1ος γύρος: Κατάρ (11), Ν. Κορέα (4), Ιαπωνία (3), ΗΠΑ (3), Αυστραλία (1)

2ος γύρος: Κατάρ (10), Ν. Κορέα (5), ΗΠΑ (5), Ιαπωνία (2)

3ος γύρος: Κατάρ (11), ΗΠΑ (6), Ν. Κορέα (5)

4ος γύρος: Κατάρ (14), ΗΠΑ (8)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου