23/11/10

Αυξάνονται τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα

 Μάρθα Καϊτανίδη-Τα Νέα
Αυξημένα – για δεύτερη συνεχή χρονιά – είναι τα κρούσματα AIDS στην χώρα μας, αφού το 2009 προστέθηκαν 600 νέοι φορείς και ασθενείς, όταν πριν από δύο χρόνια τα νέα κρούσματα κατ’ έτος δεν ξεπερνούσαν τα 450. Για φέτος, τα στοιχεία περιγράφουν μια αρνητική εικόνα, αφού εκτιμάται πως τα νέα κρούσματα θα ...
ξεπεράσουν τα 600.

Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDSσχολιάζουν την εξέλιξη αυτή ως αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία «η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε».
Είναι ενδεικτικό, πως φέτος γεννήθηκαν στην χώρα μας δύο οροθετικά βρέφη, τα οποία μολύνθηκαν από την μητέρα τους κατά την διάρκεια της κύησης. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Δυστυχώς, φαίνεται πως ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν γι αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέλφους μας», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Και δεδομένου πως στις σύγχρονες κοινωνίες η γέννηση υγιών βρεφών από μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIVείναι μία συνήθης τακτική, οι ειδικοί τόνισαν πως δεν «χωράει» η άγνοια.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς το AIDSπαραμένει θέμα ταμπού, με τους πολίτες να μην το συζητούν και με τους ασθενείς να προσπαθούν να το ξεχάσουν. Είναι ενδεικτικό όπως είπε πως οι οροθετικοί αρνούνται να προμηθευτούν την φαρμακευτική τους αγωγή από το φαρμακείο της γειτονιάς, ώστε να μην στιγματιστούν.

Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο» που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν την ζωή τους αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών που συζητούν τις εμπειρίες τους.
«Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να ΄σβήσουμε’ το στίγμα. Όσο για τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου, αυτά θα διατεθούν σε οικονομικούς μετανάστες και στις οικογένειες τους που πάσχουν από AIDS», πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου