29/11/10

Οκτώ εκατ. ευρώ στη χωματερή των Άνω Λιοσίων!

protothema.gr                                                             Να που καταλήγουν τα εμβόλια για την γρίπη...
Προς τη χωματερή των Άνω Λιοσίων οδεύουν 1 εκατ. πανδημικά εμβόλια αξίας 8 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο μετά την παραλαβή των πολυαναμενόμενων σκευασμάτων μέσω των οποίων θα χτιζόταν «ανάχωμα» στον ελληνικό πληθυσμό για την αναχαίτιση της νέας γρίπης η οποία εφορμούσε στην Ευρώπη, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας βάζουν ...
επίσημα τη «σφραγίδα λήξης» στην πανδημία, στέλνοντας στα σκουπίδια 1 εκατ. δόσεις εμβολίων τα οποία έληξαν.
Το ειδικό πρωτόκολλο καταστροφής των εμβολίων ετοιμάζεται. Φορτηγά μεταφέρουν αδιάκοπα τις τελευταίες εβδομάδες τις ποσότητες των εμβολίων που είχαν (ξε)μείνει στα νοσοκομεία της επικράτειας στις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη. Οι υπάλληλοι του ΚΕΔΥ καταγράφουν με λεπτομέρειες τα στοιχεία που αφορούν τα ληγμένα εμβόλια, πχ αριθμό παρτίδας, εταιρία, ημερομηνία παραλαβής κα. Ο κλίβανος του ειδικού αποτεφρωτήρα του Ινστιτούτου Παστέρ με την ευγενική χορηγία του οποίου τα εμβόλια θα μετατραπούν από ιατρικά σκευάσματα σε… κοινά απόβλητα, προθερμαίνεται.

Περί τις 2.000 συσκευασίες, κάθε μια από τις οποίες περιέχει 500 δόσεις εμβολίου, θα αποσταλούν σε λίγες μέρες στο Ινστιτούτο Παστέρ, για να αχρηστευθούν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας –ο συνδυασμός υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας μέσα σε 6-7 λεπτά αρκεί για να καταστρέψει το περιεχόμενο των άλλοτε πολύτιμων φιαλιδίων.
Η διαδικασία καταστροφής των εμβολίων θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων όπου και θα εναποτεθούν σαν… κοινά σκουπίδια επάνω στους τεράστιους όγκους απορριμμάτων. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2011 οπότε λήγει το υπόλοιπο εθνικό στοκ των πανδημικών εμβολίων –πρόκειται για άλλα 2,1 εκατ. σκευάσματα.

Αγορά 3,6 εκατ εμβολίων, εμβολιασμός μόνο 365.000 ατόμων
Το υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρέλαβε 3.636.700 δόσεις εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, τον Αύγουστο του 2009, είχαν παραγγελθεί 16 εκατ. δόσεις εμβολίων, ωστόσο μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, νεότερα επιστημονικά δεδομένα για το ποσοστό του πληθυσμού που έπρεπε να εμβολιαστεί, οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην καταγγελία της σύμβασης για τα 8 εκατ. εμβόλια.
Τα άλλα 8 εκατ. εμβόλια που είχε παραγγείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ έρχονταν στην Ελλάδα σε δόσεις. Σταδιακά από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010 το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέλαβε 3.636.000 δόσεις. Από αυτές οι 1.233.000 διατέθηκαν στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα. Συνολικά εμβολιάστηκαν μόλις 365.000 πολίτες.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 500.000 τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς περιέχονταν σε συσκευασία των 10 δόσεων οι οποίες διατηρούνταν μετά το άνοιγμά τους μόνο για 24 ώρες, και ως εκ τούτου η χορήγησή τους είχε μεγαλύτερη «φύρα». Τον περασμένο Φεβρουάριο το εμβολιαστικό στοκ περιείχε 3,1 δόσεις. Από τον Μάιο του 2010 ωστόσο το στοκ μειωνόταν και οι παρτίδες με τα ληγμένα εμβόλια ολοένα αυξάνονταν. Οι πρώτες 40.000 δόσεις έληξαν τον περασμένο Μάιο. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παρτίδες έληξαν τον Ιούλιο και άλλες τον περασμένο Αύγουστο.

Τον περυσινό Νοέμβριο οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για έναν νέο καταστροφικό ιό της γρίπης που απειλούσε κυρίως τους νέους και υγιείς ανθρώπους. Το σύστημα υγείας βρισκόταν σε επιφυλακή και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας ανέμεναν τα εμβόλια που είχαν παραγγείλει για να αντιμετωπίσουν τη νέα γρίπη.

Έναν χρόνο αργότερα, ο συναγερμός έχει λήξει, το υπουργείο Υγείας έχει καταγγείλει τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις εταιρίες Novartis, GlaxoSmithKline και Sanofi-Pasteur διεκδικώντας τα χρήματα που έχει καταβάλλει, ο ιός Α(Η1Ν1) «κολυμπάει» ανενεργός στο τριδύναμο εποχικό εμβόλιο γρίπης που κυκλοφορεί και τα πανδημικά εμβόλια προορίζονται για τη χωματερή.

Για την αγορά των εμβολίων και γενικά για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης το υπουργείο Υγείας έλαβε δάνειο ύψους 225 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο κύκλοι της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπεραμύνονται αυτής της δανειοδότησης που ουσιαστικά «φορτώνεται» στους Έλληνες φορολογούμενους λέγοντας ότι αφενός έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης, αφετέρου ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την όποια ακύρωση των παραγγελιών επιτευχθεί, θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του ΕΣΥ.

Τα εμβόλια με αριθμούς

- 3.636.000 δόσεις εμβολίου παρέλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ
- 8 ευρώ είναι το κόστος κάθε εμβολίου
- 365.000 πολίτες εμβολιάστηκαν
- 150.000 δόσεις υπολογίζονται ως φύρα
- 1 εκατ. δόσεις έληξαν το καλοκαίρι
- 2,1 εκατ. δόσεις λήγουν το 2011
- 2.000 συσκευασίες, καθεμία από τις οποίες περιέχει 500 δόσεις θα μπουν στον κλίβανο του Ινστιτούτου Παστέρ
- 6-7 λεπτά της ώρας χρειάζονται για να αχρηστεύσουν το περιεχόμενο των φιαλιδίων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου