23/11/10

Ερχεται η Κάρτα του Πολίτη

Έθνος
Η πρώτη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για την «Κάρτα του πολίτη» ξεκίνησε χθες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/ypes, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου.
Στο εισαγωγικό κείμενο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, καλώντας φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση για την «Κάρτα του πολίτη», τη χαρακτηρίζει ως ...
«βασικό όχημα για την ταχύτατη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση». Παράλληλα σημειώνει ότι γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η «Κάρτα του πολίτη» θα έχει το σχήμα κάρτας ανάληψης μετρητών και θα περιλαμβάνει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και στοιχεία ταυτοποίησης, αντικαθιστώντας την αστυνομική ταυτότητα. Θα φέρει «μικροτσίπ», για όποιον πολίτη το επιθυμεί, προκειμένου να αξιοποιεί την κάρτα για ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής για τους πολίτες που το επιθυμούν. Η Κάρτα δεν θα περιλαμβάνει γραμμωτό κώδικα (το γνωστό barcode) και θα περιέχει ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία για τον κάτοχό της. Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο διαβούλευσης, δεν θα περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή δεδομένα υγείας).
Οι οδηγίες για τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία της «Κάρτας του πολίτη» ενσωματώνουν όλα τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα, καθώς και πρακτικές ασφαλείας. Η Κάρτα δεν θα περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά με τη λειτουργία «ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων» εάν ο πολίτης επιθυμεί να συναλλαγεί ηλεκτρονικά με το Δημόσιο θα αναζητά κατά περίπτωση τα στοιχεία πιστοποίησης του κατόχου (τον ΑΦΜ στο υπουργείο Οικονομικών, τον ΑΜΚΑ στο υπουργείο Εργασίας κ.λπ.). Με την παραπάνω διαδικασία θα βελτιωθούν οι χρόνοι εξυπηρέτησης των πολιτών από το Δημόσιο, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να αναπτύξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. Η κάρτα θα μπορεί να αξιοποιείται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.


Εκκλησία Στάση αναμονής
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη θα εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου που έχει συστήσει για το θέμα η Εκκλησία. Το ζήτημα θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην αρχή του Δεκέμβρη, αν και κατά τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να συνεδριάσει εκτάκτως η ΔΙΣ. Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και χθες δεν σταμάτησαν οι αντιδράσεις για την Κάρτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος δήλωσε σε ιερατική σύναξη στην περιφέρειά του ότι δεν προτίθεται να την παραλάβει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου