16/11/10

«Τσαντιριώτικος» εξαγνισμός

Π.Διαμαντάκου-Τα Νέα 13-11-2010
Αγωνίζονται οι εκπομπές του Αlpha να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος για το μπιγκμπραδερικό τηλε-σκουπίδι. Αλλες αναλαμβάνουν να αναδείξουν την ίντριγκα και την κατινιά, άλλες τις υποτιθέμενες «σέξι» παρουσίες και, επειδή τίποτα δεν έπιασε, είδαμε τον Λάκη Λαζόπουλο να αναλαμβάνει την ...
«ηθική εξιλέωση» του τηλε-κιμά

Ξεχώρισε το Κρητικόπουλο ο Γιάννης Φ. (φωτογραφία- δεξιά) με την ιδιόμορφη και πολύ προσωπική εκδοχή «ντοπιολαλιάς» και το πρόβαλε ως πρότυπο γιου που τιμά τους γονείς, επειδή ο πιτσιρικάς έκλαιγε μπροστά στην κάμερα που άκουσε τον πατέρα του να του στέλνει χαιρετίσματα και να του απαγγέλλει μια ωραία μαντινάδα. Του προσέδωσε «καλλιέργεια ψυχής» ανώτερη από κάθε παιδεία, από κάθε πτυχίο, λες και είναι πρωτότυπο και ίδιον μόνο των παιδιών της υπαίθρου να αγαπούν και να τιμούν το σπίτι τους.

Ανέσυρε εκείνο το συντηρητικό στερεότυπο, που έχει τις ρίζες του στις εποχές της υπανάπτυξης του τόπου και του πολιτισμού ολόκληρου, που θέλει τους αμαθείς να είναι εξ ορισμού ενάρετοι και ηθικοί, χάρη στην αποβλάκωσή τους. Τι είπε στο κοινό του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι «ζαβλακώνεται» από τη συμμετοχή του και μόνο σε μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή, έτοιμο να συγκινηθεί και να καταπιεί οτιδήποτε; Οι ταπεινοί, οι φτωχοί, οι αγρότες δεν χρειάζονται καμία μόρφωση. Εξαίρονται και μόνο μέσα από τη συμμετοχή τους στα μπιγκμπραδερικά τηλε-κρεοπωλεία. Η μόρφωση προορίζεται για τους «ξενέρωτους» πλούσιους.

Κάθε άλλο παρά αθώο το σαπουνοπερικό στερεότυπο που εξαγνίζεται στην «τσαντιριώτικη» κολυμπήθρα για να γίνει όσο εύπεπτο απαιτούν οι άγριες εποχές, που μάχονται τις λαϊκές κατακτήσεις, με πρώτη εξ αυτών φυσικά το δικαίωμα στη μόρφωση, την καλλιέργεια.

Πήραν την επομένη οι εκπομπέςτου Αlpha το απόσπασμα όπου ο Λαζόπουλος σε κοντινό πλάνο παρακολουθεί συγκινημένος και εκστασιασμένος το Κρητικόπουλο να λέει πόσο αγαπάει τους δικούς του και το πρόβαλαν σαν να ήταν το ύψιστο βραβείο τιμής προς τη μικρή κρητική κοινότητα. Στήνουν γλέντια, λέει, για να δουν τον δικό τους κάθε Κυριακή. Χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη μιας μικρής κοινότητας να γλεντήσει για ψύλλου πήδημα, να μην τρελαθούμε και κυρίως να μην προσβάλουμε την ιστορία ενός τόπου που καμαρώνει για τα παλικάρια του.


Γιατί ο εν λόγω πιτσιρικάς δεν πήγε δα και στον πόλεμο, ούτε συμμετέχει σε κανένα έργο ωφέλιμο για τον τόπο. Το αντίθετο. Στην τηλεόραση συμμετέχει, σε ένα καρα-ριάλιτι που αποθεώνει τον ατομισμό και την κατινιά, κυνηγώντας ένα χρηματικό έπαθλο, περιφερόμενος σε απόλυτη απραξία, συχνά με τα σώβρακα, συμμετέχοντας σε άχρηστα καψώνια, όπως να στέκεται ανάποδα σαν τη νυχτερίδα σε μια σωλήνα. Τι θα λέει στα παιδιά του; Εκανα τη νυχτερίδα στην τηλεόραση και μου ΄λεγε «μπράβο» η Κορομηλά; Τι «αξία» και αυτή να την έχει υπηρετήσει ένα Κρητικόπουλο! Και τι τιμή για μια τοπική, αγροτική κοινωνία, που άλλοτε είχε όνειρο να δει τα παιδιά της σπουδαγμένα, να πιάνουν την πέτρα και να τη στύβουν.

Αλλά έχει αναλάβει το λαζοπουλικό «Τσαντίρι» να απονείμει τηλεοπτικά «αριστεία» στην πειθήνια αφέλεια των μπιγκμπραδερόπαιδων και να περάσει ένα λουστράρισμα με δήθεν «αξίες» το καρα-ριάλιτι, σε μια εποχή που σαρώνει το «Νησί» ακριβώς επειδή θυμίζει τη σημασία της ύπαρξής τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου