29/11/10

Επιστρατεύονται οι ναυτεργάτες

ethnos.gr
Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας από την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που ...
είχε νωρίτερα στο υπουργείο τον γγ της ΠΝΟ και τον πρόεδρο της ΕΕΝ σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.
«Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαμεσολαβώντας επανειλλημένα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.

Μίλησε επίσης για επείγουσα κοινωνική ανάγκη εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά για να θαφτούν.
Σημειώνεται ότι μετά την άκαρπη συνάντηση στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συνέχιση της απεργίας για ακόμα 48 ώρες, έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12. Η σχετική απόφαση ελήθφη με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν "εργατοπατέρας" υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Προσθέτει ότι «αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών ως εξής: «Η κυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους.

Ασφυξία στα νησιά
«Πέλαγος» από προβλήματα έχει αρχίσει να δημιουργείται στα νησιά από την 7ήμερη διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.
Σε νησιά των Δωδεκανήσων έχουν «μπλοκαριστεί» αλιεύματα που προορίζονται για την αγορά της Αθήνας, αλλά και από τη Σύρο δεν προωθούνται οπωροκηπευτικά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί, χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Ερμούπολη.
Ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, καταγγέλλει ακόμα ότι «εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να γίνουν ούτε κηδείες. Από τη Σαντορίνη δεν μπορεί να μεταφερθεί σε νεκροτομείο για νεκροψία ένας άνθρωπος που έχασε αυτές τις μέρες τη ζωή του, ενώ άλλοι δεν μπορούν να μεταφέρουν από την Αθήνα στη Σύρο τον δικό τους άνθρωπο για να τον θάψουν».

Πάντως, στην Κρήτη υπήρξε μια μικρή εκτόνωση του προβλήματος στη διακίνηση οπωροκηπευτικών μετά την αναχώρηση τριών πλοίων, με συνολικά 329 φορτηγά αυτοκίνητα, που έφτασαν, χθες τα ξημερώματα, στον Πειραιά και ξεφόρτωσαν κάτω από κλοιό δυνάμεων του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Συγκεκριμένα, από το Ηράκλειο αναχώρησαν, προχτές το βράδυ, με διαφορά μισής ώρας, το «Κρήτη 1» στις 9.30 το βράδυ, με 11 επιβάτες, 126 φορτηγά και 14 ΙΧ και το «Φαιστός Παλλάς» με 96 επιβάτες, 101 φορτηγά και 15 ΙΧ. Ακολούθησε η αναχώρηση από τα Χανιά του «Λατώ», στις 11.40 το βράδυ, με 39 επιβάτες, 102 φορτηγά και 19 ΙΧ.

Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες τα προβλήματα καθημερινά οξύνονται. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ευπαθή προϊόντα, κυρίως τα αλιεύματα από την αλιεία και τα ιχθυοτροφεία, που έπρεπε να έχουν προωθηθεί προς την αγορά της Αθήνας», λέει στο «Εθνος» ο νομάρχης Δωδεκανήσων και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης εξηγεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο και Κάρπαθο, ενώ σε μικρότερα νησιά οι ανάγκες καλύπτονται από τα ενδονησιωτικά δρομολόγια.

«Εδώ ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας. Από 24ωρη σε 48ωρη απεργία φτάσαμε να μην έχουμε πλοία εδώ και 7 ημέρες. Εχει ξεσηκωθεί ο κόσμος. Σήμερα (χθες) παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο», λέει ο κ. Μπάιλας.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι προβλήματα υπάρχουν ακόμα για νησιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα και δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους, ενώ έχουν αρχίσει να υπάρχουν και οι πρώτες ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το βρεφικό γάλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου