24/11/10

Οι θυσίες των άλλων

Γ. Λακόπουλος-Τα Νέα 

Στα «κυριλέ» εστιατόρια του κέντρου ένα ελαφρύ µεσηµεριανό γεύµα κοστίζει κάπου 50-60 ευρώ το άτοµο. Εκείδίνουν ραντεβού πολιτικοί, δηµοσιογράφοι καιεπιχειρηµατίεςπάσης φύσεως. Και µετάακροβολίζονται σταµίντιακαιαναλύουν γιατί είναι αναγκαίο για τησωτηρία της χώρας νακοπούν τα εισοδήµατα ήνα µην ισχύουν οισυµβάσεις εργασίας,γιατίεπιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητατης ελληνικής οικονοµίας. Είναι εύκολο να ...
αποδέχεσαι µείωση στις συντάξεις και στουςµισθούς,αλλά των άλλων. Και ακόµη ευκολότερο να συνηγορείςυπέρτης περικοπής δαπανώνστανοσοκοµείαή στα σχολεία. Ιδίωςόταν στέλνεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο και µετά στοεξωτερικό και δεν έχεις περάσει ούτε απέξω από το Γενικό ΚρατικόΝίκαιας.


Μεάλλα λόγια: υπάρχει ένα ηθικόζήτηµαµε όσους συναθροίζουν αβασάνιστα τηγνώµητους υπέρ των περικοπών λόγω της κρίσης, ενώ οι ίδιοι διαβιούν σε περιβάλλον καλοπέρασης. ∆εν είναι δηλαδή τίµιο να αποφαίνεσαι για εισοδήµατα ίσα µε τον λογαριασµό που πληρώνεις συνήθως για να τσιµπήσεις µε την παρέα σου το µεσηµέρι. Είναι φυσικό ότι στην κοινωνία και στη ζωή εν γένει θα υπάρχουν ανισότητες. Θα συνυπάρχουν επιτυχηµένοι και αποτυχηµένοι, πλούσιοι καιφτωχοί, ευτυχείς καιδυστυχισµένοι. Απλώς δεν είναι πολύ κοµψό – και καθόλου αποτελεσµατικό – να αποφαίνεσαι από καθέδρας για µια ζωή που δεν έζησες – ή που δεν ζεις πλέον. Είναι πρόκληση, όταν έχεις ένα υψηλό εισόδηµα – ενίοτε απόκρατικούς πόρους –,να βρίσκεις φυσιολογικό ότι τον επόµενο χρόνο θα προστεθούν άλλοι150.000 άνεργοι – ιδίως αν δεν είσαι ένας από αυτούς.

Τον τελευταίοκαιρό της κρίσης, ορισµένες ελίτ δείχνουν να απολαµβάνουν την απόσταση που τις χωρίζει από τους πολλούς. Και κατά κάποιοντρόπο θεωρούν εύλογο να µεγαλώσει αυτή η απόσταση, προκειµένου µην επηρεαστεί η δική τουςζωή: όσοπερισσότερο κόστος καταβάλλουν οι άλλοι τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να καταβάλουµε εµείς. Αυτή η κάστα αναπτύσσει τα... καλύτερα επιχειρήµατα γιατα µέτρα και τις περικοπές. Και µιλάει µε τα πιο συγκινητικά λόγια για τιςθυσίεςπου πρέπει να κάνειο λαός,προκειµένου να σωθεί η οικονοµία. Η εν γένει συµπεριφορά τους συνοψίζεται σ’ αυτό που είχε πει ο Μαρκ Τουέιν: «Με προσπάθεια µπορούµε να αντέξουµε την ανέχεια – των άλλων εννοώ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου