29/11/10

Το αυξάνετε εσείς; Το κόβουμε εμείς!

protothema.gr
Αυτός ο λαός έχει δείξει μοναδικές ικανότητες επιβίωσης στο πέρασμα των χρόνων – ποιο έθνος άλλωστε ανέκαμψε ποτέ στην Παγκόσμια Ιστορία έπειτα από σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς;

Ε, λοιπόν, φαίνεται ότι και τώρα, στα πλέον δύσκολα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ψάχνεται καθημερινά για να βρει τις...
 διεξόδους του απέναντι σε Τρόικες, Μνημόνια, φόρους, μέτρα, περικοπές, αυξήσεις, απολύσεις και ό,τι άλλο κυριαρχεί εδώ και μήνες στην επικαιρότητα.
Αφορμή για το ρεπορτάζ που διαβάζετε είναι αφ’ ενός μεν οι πληροφορίες που δημοσίευσε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα” κατά τις οποίες, πριν καν τελειώσει ο θόρυβος από τις αυξήσεις στο ρεύμα που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ότι θα ισχύσουν με τη νέα χρονιά, η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δέχεται εισηγήσεις για νέες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!
Και αφετέρου, το ότι οι Έλληνες βρίσκουν τον τρόπο να ξεπεράσουν, όσο γίνεται, τα διαδοχικά ηλεκτροσόκ, καίγοντας όλο και λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα...

Σύσκεψη υπό την Τίνα Μπιρμπίλη
Να τα πάρουμε με την σειρά: σήμερα Δευτέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προγραμματιστεί σύσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου, τη διοίκηση της ΔΕΗ, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος είναι ο φορέας που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού και ο οποίος είναι ο ...υπαίτιος του κακού!
Κι αυτό γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ είναι αυτός που συγκεντρώνει το λεγόμενο τέλος υπέρ των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή “πράσινη ενέργεια”, αν προτιμάτε) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αυτός που πληρώνει με αυτόν τον πόρο τους επιχειρηματίες που παρα΄γουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.
Αυτό το τέλος για τα νοικοκυριά είναι τώρα 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή επιβαρύνει μια μεσαία 4μελή οικογένεια περίπου με 2 ευρώ το 4μηνο, ενώ για τις εμπορικές και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι στα 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο ΔΕΣΜΗΕ πήκε μέσα περί τα 50 εκατ. ευρώ πέρσι και μπαίνει μέσα περί τα 45 εκατ. ευρώ φέτος, αφού τα ποσά που συγκεντρώνονται δεν επαρκούν, ενώ οι ορκωτοί ελεγκτές ζητούν να προχωρήσει ο Διαχειριστής σε αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 25 εκατ. ευρώ (θα πρέπει να καλυφθεί περίπου εξ ημισείας από το Δημόσιο και την ΔΕΗ) και απειλούν ότι δεν θα δώσουν στον φορέα πιστοποιητικό που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την λειτουργία του! Υπό τον φόβο η χώρα μας να εκτεθεί διεθνώς, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει εισηγηθεί αύξηση του τέλους ΑΠΕ στα 7,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που αν γίνει δεκτό θα οδηγήσει σε επιβάρυνση μιας μέσης 4μελούς οικογένειας με περίπου 10 ευρώ το 4μηνο στον λογαριασμό της ΔΕΗ...

Είκοσι ευρώ μείον ο οικογενειακός προύπολογισμός
Θυμίζουμε εδώ ότι μια 4μελής οικογένεια ήδη έχει επιβαρυνθεί περίπου κατά 8 ευρώ από την εφαρμογή του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα από τον Μάιο, ενώ ακόμη 2 ευρώ επιβάρυνση έρχεται από 1/1/2010 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.

Όμως, όπως προαναφέραμε, του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει! Και ενώ στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου είχε καταγραφεί μία τάση σταθεροποίησης, επειτα από δύο χρόνια πτώσης, στην κατανάλωση ρεύματος στα νοικοκυριά, ήρθε ο Οκτώβριος να δείξει πως οι πολίτες περιορίζουν κι άλλο τη ζήτηση ηλεκτρισμού και, ενδεχομένως, κάποιοι εξ ημών να χρησιμοποιούν πλέον πιο συχνάτα ...κεριά ή τις λάμπες πετρελαίου.

Για του λόγου το αληθές, σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο οι καταναλωτές στην διανομή (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) κατανάλωσαν σχεδόν κατά 3% λιγότερο ρεύμα, δηλαδή 3,3 εκατ. κιλοβατώρες, επίδοση που μας πηγαίνει τέσσεα ολόκληρα χρόνια πίσω!

Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι μόλις την Πέμπτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός προέβλεψε ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με 3,5% λιγότερες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για την ΔΕΗ, έστω κι αν ένας από τους λόγους της μείωσης είναι και η απώλεια πελατών προς όφελος των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου