25/10/10

Στροφή 180 μοιρών για τη χρεοκοπία της Ελλάδας

imerisia.gr
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας απομακρύνεται, όπως ισχυρίζονται ξένα μέσα ενημέρωσης και αναλυτές που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν στροφή... 180 μοιρών στη στάση τους απέναντι στη χώρα μας.

Θετικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας είναι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το ...
κόστος ασφάλισης ετήσιων κρατικών τίτλων που για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο είναι μικρότερο από το κόστος ασφάλισης μακροπρόθεσμων τίτλων.

Τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ενός έτους ανέρχονται πλέον στις 565 μονάδες βάσης, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο από το 10ετή ομόλογα.
Κατά το πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ένδειξη του μειωμένου κινδύνου για το έθνος που «πυροδότησε» την ευρωπαϊκή κρίση χρέους».

«Η αλλαγή αυτή υποδεικνύει ότι οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και τα μέτρα λιτότητας που προώθησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δίνουν χρόνο στη χώρα να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι το δεύτερο πλέον επικίνδυνο από πλευράς κινδύνου χρεοκοπίας μετά τη Βενεζουέλα.
Οπως σχολιάζει από το Λονδίνο στρατηγικός αναλυτής της Conduit Capital Markets, «το επενδυτικό αίσθημα για την Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ, είναι πλέον περισσότερο θετικό τις τελευταίες εβδομάδες. (Οι Ελληνες) Αποδεικνύουν στην αγορά ότι φέρνουν τάξη στα του οίκου τους και σημειώνουν καλή πρόοδο».

Αναλυτής της ολλανδικής F&C Asset Management σημειώνει από την πλευρά του ότι το κλίμα έχει αναστραφεί λιγάκι αναφορικά με την Ελλάδα. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι το εξετάζουν από τη θεμελιώδη πλευρά του». Το Bloomberg αναφέρεται και στην εκτίμηση που εξέφρασε ο οίκος Moody’s στις 5 Οκτωβρίου, ότι ενδέχεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα, από το επίπεδο «junk» (σκουπίδια), που την είχε υποβαθμίσει τον Ιούνιο.

Εκπρόσωποι του οίκου δήλωσαν πρόσφατα «εντυπωσιασμένοι» από τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Οι μεταρρυθμίσεις

«Ενθαρρυντική πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση» διαπιστώνει και η Goldman Sac-hs.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους για το έλλειμμα του 2011, καθώς τα έσοδα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Δεν αποκλείει μάλιστα η χώρα να χρειαστεί μία παράταση του προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ ή σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει σε εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους το επόμενο έτος.

Τη λήψη long θέσεων στα διετή ελληνικά ομόλογα συστήνει, τέλος, στους πελάτες της η J.P. Morgan, εκτιμώντας ότι θα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας και θα υπάρξουν επιπλέον δομικές μεταρρυθμίσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου