12/10/10

Οχι χαλάρωση

Η Ελλάδα έχει κερδίσει σε αξιοπιστία διεθνώς λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου και ορισμένων επώδυνων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που έγιναν στο ασφαλιστικό. Ηδη διαφαίνεται η πρόθεση ηγετικών στελεχών της τρόικας να βοηθήσουν τη χώρα, επιμηκύνοντας την περίοδο αποπληρωμής του δανείου που συνήψαν μαζί της. Προφανώς το κάνουν για...
 να διασφαλίσουν και τα δικά τους συμφέροντα και να βεβαιωθούν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Χρειάζεται όμως προσοχή. Αν κάποιοι, ειδικά μέσα στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, πιστέψουν ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα ξεπέρασε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πως ήλθε η ώρα της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, είναι γελασμένοι.


Η χώρα έχει πολύ ανήφορο μπροστά της και η αξιοπιστία της συνεχίζει να κρέμεται κυριολεκτικώς από μία κλωστή. Κανείς ξένος δανειστής δεν θα πεισθεί μόνο από καλές δημόσιες σχέσεις. Αντιθέτως οι διεθνείς αγορές και η τρόικα μελετούν με κάθε λεπτομέρεια το αν και πώς εκτελείται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Στην περίπτωσή μας, πείθουν πλέον τα έργα μόνο, όχι τα λόγια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου