"Την επόμενη χρονιά θα ικανοποιήσουμε και τις γαλλικές εταιρίες που μας 'χτύπησαν την πόρτα', αλλά δυστυχώς…. καθυστερημένα", δήλωσε, φανερά ενθουσιασμένος για το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται για το ροδέλαιο και το ροδόνερο, ο πρόεδρος Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου, Νίκος Ξανθόπουλος.
Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φετινή παραγωγή κάλυψε την εγχώρια ζήτηση και μέρος αυτής από την Κύπρο.Κι ενώ η καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου λειτούργησε αρχικά ως ...
διέξοδος για τον κ. Ξανθόπουλο, που διαρκώς "έμπαινε μέσα", όπως χαρακτηριστικά μας λέει, με την ενασχόλησή του με τα καπνά και τα σιτηρά, σήμερα το ρίσκο που πήρε πριν από μια τριετία, φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
"Παράτησα τις παραδοσιακές καλλιέργειες και το βραχνά των επιδοτήσεων και ησύχασα", τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ροδέλαιο δίκαια αποκαλείται και "ρευστός χρυσός", αφού ένα λίτρο κοστολογείται σε περισσότερες από 5.000 ευρώ σε τιμές χονδρικής, ενώ στη λιανική πώληση η τιμή "εκτοξεύεται" έως και τις 10.000 ευρώ.
Η ιδέα ενασχόλησης με το συγκεκριμένο έλαιο ήταν "δανεική" από τους γείτονές μας τους Βούλγαρους, που το παράγουν εδώ και δύο δεκαετίες, μας εξομολογήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος, διευκρινίζοντάς μας ότι, την πρώτη χρονιά αποστάχθηκε μια μικρή ποσότητα ροδέλαιου, την οποία και εξέτασε το Χημείο του Κράτους, προτού ανάψει το "πράσινο φως", πιστοποιώντας την ποιότητά του.
Η ζήτηση προστάζει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων
Εντός του Νοεμβρίου, πρόκειται να φυτευτούν περίπου 30.000 ρίζες βιομηχανικού τριαντάφυλλου σε έκταση 100 στρεμμάτων, αυξάνοντας έτσι την καλλιεργούμενη έκταση στα 115 στρέμματα, στις περιοχές Νεάπολης και Τσοτυλίου."Θέλουμε να μπορούμε να ικανοποιήσουμε περισσότερους ενδιαφερόμενους του χρόνου", σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι, φέτος, τα 15 στρέμματα "έδωσαν" δύο λίτρα ροδέλαιο και 500 λίτρα ροδόνερο.
Υπογράμμισε δε ότι, εντός της διετίας ο συνεταιρισμός, που σήμερα αριθμεί 15 μέλη, θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή, ενώ αυξημένο καταγράφεται και το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων μελών. Ένα ενδιαφέρον, το οποίο ο κ. Ξανθόπουλος αποδίδει στο γεγονός ότι, "το πείραμα πέτυχε και τώρα θέλουν περισσότεροι να επωφεληθούν, ακόμα κι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την αγροτική ζωή".
Επισημαίνεται, ότι ο συνεταιρισμός έχει το δικό του αποστακτήρα, που κόστισε 80.000 ευρώ και είναι δυναμικής, ενός τόνου της ημέρα.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, για την παραγωγή ενός κιλού ροδέλαιου απαιτούνται να αποσταχθούν, με ατμό, 3-5 τόνοι (3.000-5.000 κιλά) ροδοπέταλα. Για να γίνει μια σταγόνα απ' αυτό το έλαιο χρειάζονται περίπου 30 ροδοπέταλα από την τριανταφυλλιά τη Δαμασκηνή και το γεγονός ότι δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδέλαιου στην αγορά, εκτινάσσει κατακόρυφα την τιμή του παραγόμενου προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του ροδέλαιου, που περιέχει περίπου 300 χημικά συστατικά, από τα οποία μόνο τα 100 έχουν αναγνωριστεί, το χρώμα του είναι από κίτρινο έως λαδί, ενώ έχει μια γλυκιά, στυπτική, ανθοειδή οσμή, ελαφρά δροσιστική και λίγο μπαχαρώδη. Το ροδέλαιο δεν είναι τοξικό και γι' αυτό είναι από τα λίγα αιθέρια έλαια, που δίνονται άφοβα στα παιδιά.
Είναι το περισσότερο συνηθισμένο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποϊία, ενώ χρησιμοποιείται για καλλυντικά κι aroma therapy, ως ηρεμιστικό, αντικαταθλιπτικό κι ως ήπιο αντισηπτικό. Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται για τη παρασκευή του Αγίου Μύρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για αρωματισμό των τροφίμων.
Διαγωνισμός για το χρυσό ... τριαντάφυλλο
Στο μεταξύ, έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, για την αφίσα, ετικέτα και λογότυπο του προϊόντος. Ήδη, μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι υπερβαίνουν τους 40.
Οι τρεις καλύτεροι σχεδιαστές θα βραβευτούν, με τον πρώτο μάλιστα να λαμβάνει ένα συλλεκτικό μπουκαλάκι αιθέριου ελαίου με ασημένια επίστρωση και χρυσό τριαντάφυλλο, ενώ οι επόμενοι δύο θα λάβουν χρηματικά ποσά. Express.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου