12/10/10

Όπου κι αν πας Ομογενή η Ελλάδα θα σε πληγώνει

Αισχρή επίθεση στην κορυφαία Ομογενή ακαδημαϊκό, Λίντα Κατέχη, με πολιτικά κίνητρα και «στοιχεία» που είχαν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν την εκστρατεία του Αλέξη Γιαννούλια.
Γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης-greeknewsonline.com


Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας εννεαμελούς διεθνούς επιτροπής, αποτελούμενης από εννέα μέλη, πρυτάνεις και προέδρους πανεπιστημίων, καθώς και πρώην υπουργούς Παιδείας, στόχο να μελετήσει τις αλλαγές που χρειάζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επιτροπή θα είναι άμισθη και έχει ως συντονίστρια την  ομογενή Πρύτανη...
 του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis Λίντα Κατέχη.

Ο σκοπός της επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις διεθνείς τάσεις που κυριαρχούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και θα καταγράψει τις προτάσεις τους.

Δυστυχώς, η κ. Κατέχη βρέθηκε στο στόχαστρο της ελλαδικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αποκαλύψεις», η οποία ενέπλεξε το όνομα της επιφανούς ακαδημαϊκού σε υπόθεση «παράνομων εγγραφών» φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο οποίο ήταν κοσμήτορας. Το δημοσίευμα βασιζόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας Chicago Tribune για τις “ύποπτες” εγγραφές παιδιών πολιτικών ή παιδιών με δεσμούς σε πολιτικά κόμματα, τα οποία εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο ύστερα από πιέσεις.

Το αστείο της υπόθεσης – και ταυτόχρονα τραγικό – είναι ότι η ιστορία αυτή της εφημερίδας «Σικάγο Τρόμπιουν», όπως είχε καταγγείλει πέρυσι στις 6 Ιουλίου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα μας με τίτλο «Βρόμικος πόλεμος στο Γιαννούλια» (το οποίο αναπαράχθηκε από πολλά πολιτικά μπλογκ των ΗΠΑ), είχε ως αποκλειστικό στόχο να πλήξει τον Ελληνοαμερικανό υποψήφιο για την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία, Αλέξη Γιαννούλια.

Η αμερικανική εφημερίδα από τις 800 περιπτώσεις υποψηφίων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι που βρήκε ότι έγιναν δεκτοί με συστάσεις ισχυρών παραγόντων (οι πέντε μάλιστα με πολιτικές διασυνδέσεις) εστιάστηκε μόνο στην περίπτωση της ελληνοαμερικανίδας μαθήτριας, η οικογένειας της οποίας έχει στενές σχέσεις με τον ιερέα π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, ο οποίος και την παρέπεμψε στον Εντι Ζεμενίδη, πολιτικό διευθυντή του Αλέξη Γιαννούλια.

Ακόμη ένα όνομα που ενεπλάκη στην υπόθεση ήταν το επιφανή ομογενή, Μιχαήλ Τζαχάρη, ο οποίος είναι στενός φίλος του π. Καρλούτσου και είχε δώσει 20.000 δολάρια οικονομική ενίσχυση στην εκστρατεία του Αλέξη Γιαννούλια (και ποιος Ομογενής δεν έδωσε δηλαδή).

Το μόνο «λάθος» του Εντι Ζεμενίδη ήταν πως αντί προσωπικού του email χρησιμοποίησε αυτό της προεκλογικής εκστρατείας, στη σύσταση που έδωσε για την Ελληνοαμερικανίδα φοιτήτρια, προς τη Λίντα Κατέχη. Γιατί οι συστάσεις από πολιτικούς και άλλους παράγοντες, για τις εγγραφές φοιτητών, είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο στις ΗΠΑ, όπου ο φοιτητής πέραν της βαθμολογίας των SAT και του σχολείου του, προσκομίζει στο πανεπιστήμιο που αιτείται και συστατικές επιστολές που δείχνουν εθελοντική εργασία, χαρακτήρα, κοινωνικότητα, πολύπλευρες δραστηριότητες.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας είχαμε γράψει πως «σημαίνοντες Ελληνοαμερικανοί, με τους οποίους συνομίλησε η Greek News, χαρακτηρίζουν «ταπεινά» και πολιτικά τα κίνητρα της προσπάθειας να πληγεί ο Αλέξης Γιαννούλιας, ενώ εξαίρουν την πράξη του Εντι Ζεμενίδη να βοηθήσει ένα μέλος της κοινότητάς».

Οι ίδιοι μάλιστα χαρακτήριζαν την ιστορία ενορχηστρωμένη από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρομ Εμάνιουελ, ο οποίος προωθούσε αντί του Γιαννούλια, την γενική εισαγγελέα του Ιλινόι, Μάντιγκαν.

Είχαν λοιπόν δηλώσει τότε τα εξής στη Greek News, παράγοντες της Ομογένειας:

«Ο Ρομ Εμμάνιουελ, που φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ως Αμερικανοεβραίος πρέπει να γνωρίζει καλά το σύστημα αλληλεγγύης που έχει στήσει η κοινότητά του υπέρ των ομοφύλων τους. Ποιός υποψήφιος, ιδίως σε καλά σχολεία, δεν χρησιμοποιεί συστάσεις και τι το μεμπτό να βοηθούμε κι εμείς, όπως όλες οι άλλες κοινότητες, τους δικούς μας ανθρώπους; Ανεξαρτήτως των πολιτικών σκοπιμοτήτων και των επί μέρους πτυχών της υπόθεσης, μπράβο που επί τέλους κάποιοι δικοί μας βοηθούν. Μακάρι να είχαμε περισσότερους». (http://www.greeknewsonline.com/?p=10674).

Φυσικά η όλη υπόθεση σταμάτησε εκεί, αφού ο Γιαννούλιας ήταν «ασταμάτητος και κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά τη λάσπη και την υπονόμευση.

Το πως όμως έφτασε ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης, είτε για φτηνή αντιπολίτευση, είτε για να πουλήσει λίγα φύλλα, να χρησιμοποιήσει τέτοιες ιστορίες που γράφηκαν με άλλου είδους σκοπιμότητες και αρκετή δόση ανθελληνισμού, είναι άξιο απορίας. Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε κι εμείς, πώς αξιόλογοι Ελληνοαμερικανοί με τεράστια εμπειρία στους τομείς τους, θα τολμήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα πολλοί αφιλοκερδώς, στην κρίσιμη αυτή ώρα για την πατρίδα, όταν ο κάθε αριβίστας ξεσηκώνοντας ανεύθυνα και άκριτα στοιχεία από το διαδίκτυο, στην προσπάθειά του να κερδίσει λίγη δημοσιότητα και λίγα φύλλα παραπάνω, τους εξευτελίζει άδικα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι “διεθνώς, υπήρχε ένα περιστατικό [...] στο συγκεκριμένο γεγονός υπήρξε πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση. Και φυσικά πουθενά δεν αναφέρεται ούτε και εμπλέκεται το όνομα της κ. Κατέχη, ούτε υπάρχει καμία υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της”,

Ενώ ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο προσωπικό του μπλοκ. (http://panaretos.blogspot.com/2010/09/blog-post_29.html)

“Ποιο είναι το “αμάρτημά της”; Οτι δέχθηκε να βοηθήσει την πατρίδα της αφιλοκερδώς, με την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία για να ξαναβρεί τον δρόμο της στον χώρο της παιδείας. Την διεθνή αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων ανά τον κόσμο την είχε ούτως ή άλλως ήδη”.

*** Εκδότης/ Διευθυντής της Greek News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου