18/10/10

Προβόπουλος: «H κατάσταση βαίνει βελτιούμενη»

kathimerini.gr
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέφερε ότι «η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη». Ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και ...
γι΄αυτό δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. Όπως υποστήριξε η χώρα διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και η σημερινή κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη που θα αναμορφώσει την οικονομία.


Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα στο μέσο μίας μεγάλης και πρωτοφανούς προσπάθειας, η οποία υπό τρείς προϋποθέσεις μπορεί να στεφθεί από επιτυχία. Πρώτον, την σχολαστική τήρηση των στόχων δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Δεύτερον, την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης και συνεκτικής αναπτυξιακής πολιτικής και Τρίτον, την κινητοποίηση των επιχειρηματικών δυνάμεων. Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης για ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, θα εκπέμψει το ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται αξιοποιώντας την ευκαιρία που της παρέχει ο μηχανισμός στήριξης.

Το νέο πρότυπο ανάπτυξης όπως το περιέγραψε ο κ. Προβόπουλος θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις κι σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγική βάση και θα συντελούν σε ανταγωνιστική λειτουργία τόσο των αγορών προϊόντων όσο και των άλλων παραγωγικών συντελεστών. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο οφείλει να υπηρετεί ως επιδιώξεις την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί όχι μόνο η ανταγωνιστικότητα του κλάδου ως προς τις τιμές αλλά να γίνει και πιο ανταγωνιστικός ως προς την ποιότητα. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το δείκτη που καταρτίζει το World Economic Forum η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών υποχώρησε το 2009 στην 22η θέση από την 22η θέση που βρίσκονταν το 2008 και το 2007.

«Είναι ανάγκη να αποδεσμευθούμε από λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος όπως ο ευκαιριακός τουρισμός χαμηλού κόστους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ. Για να υποστηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος στο μέλλον μεταξύ άλλων πρότεινε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν διάσπαρτες εκτάσεις του Δημοσίου σε προνομιούχες περιοχές οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου