27/10/10

Πάνω από 40.000 "επαγγελματίες" δεν έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές

Ρ. Σαλούρου-capital.gr

Ο ΟΑΕΕ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες, ο διοικητής του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κ. Βουδούρης, αναφέρθηκε στην...
 πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υποστήριξε πως μετά από τις απαιτούμενες βελτιώσεις, θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Να σημειωθεί ότι, μετά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η διοίκηση του ταμείου, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, αποφάσισε να συνεχίσει να εκτελεί κανονικά και τις χειρόγραφες συνταγές για εύλογο χρονικό διάστημα, έως ότου παγιωθεί το νέο σύστημα. Επίσης, o OAEE θα εκτελεί ως χειρόγραφες τις ηλεκτρονικές συνταγές που αφορούν φάρμακα τα οποία ενώ έχουν επιλεγεί δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο, εφόσον τα ίδια φάρμακα κυκλοφορούν σε διαφορετική συσκευασία, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται αφού τα διαθέσουν, να επικολλούν την ταινία γνησιότητας τους στην ηλεκτρονική συνταγή του ιατρού. Όπως υποστήριξε ο διοικητής του ΟΑΕΕ στους βιοτέχνες, το ταμείο, με 839.000 άμεσα ασφαλισμένους και 330.000 συνταξιούχους, αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα προβλήματά του. Πληροφορίες για αδυναμία καταβολής δώρων και συντάξεων χαρακτηρίστηκαν από τον Διοικητή ως απλή κινδυνολογία, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται ουδέν πρόβλημα τουλάχιστον, με την επισήμανση «έως το τέλος του τρέχοντος έτους». Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, το μεγάλο πρόβλημα του ταμείου είναι οι οφειλέτες του και η ανάλυση του προφίλ τους, δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, οφείλει εισφορές άνω των 5 ετών, γεγονός που οδηγεί στην διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση προσέθεσε απλώς ένα νέο ποσό εισφοροδιαφυγής, δίχως να αποτελεί την κύρια αιτία αυτής. Οι συνεπείς ασφαλισμένοι αντίστοιχα το 2008 ανήλθαν σε 770.000, το 2009 σε 630.000 και το 2010 σε 590.000.

Η μέση οφειλή για τους 300.000 οφειλέτες κυμαίνεται από 2.000-10.000 ευρώ, ενώ μόνο για 40.000-50.000 οφειλέτες, η οφειλή ανέρχεται στα υψηλά ποσά 80.000-100.000 ευρώ και αφορά επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, παρά τις 2 ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μέσα στο 2010 εκ των οποίων η δεύτερη με πολύ ευνοϊκούς όρους, όταν αφορούν σε δόσεις της τάξης των 1.200-1.500 ευρώ δημιουργούν δυσκολία στην καταβολή τους, δεδομένου ότι υπάρχει και υποχρέωση για παράλληλη πληρωμή και των τρεχουσών εισφορών. Η χρυσή τομή, υποστήριξε ο Διοικητή του ταμείου, είναι η διευκόλυνση της κατάστασης για τους οφειλέτες με επιμήκυνση χρόνου και παροχές κινήτρων, αλλά και με παράλληλη διευκόλυνση και επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων που αποτελούν και το 60%. Μια τέτοια επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων είναι το πάγωμα των εισφορών τους για 3 χρόνια που θα αποτελέσει εισήγηση στο Δ.Σ του ΟΑΕΕ.

Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε να παραταθεί η δυνατότητα απογραφής των συνταξιούχων του Ταμείου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου του 2010. Η απογραφή αφορά στην υποχρεωτική λήψη της σύνταξης μέσω Τραπεζών, όμως διαπιστώθηκε ότι αρκετοί συνταξιούχοι δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στη διαδικασία.

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί μπορούν να εισπράξουν την σύνταξη Νοεμβρίου από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Σύνταξης ή της Αστυνομικής τους Ταυτότητας ή του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) την επόμενη μέρα πληρωμής των συντάξεων, δηλαδή στις 2/11/2010.

Επίσης, συνταξιούχοι που έχουν απογραφεί αλλά, για οποιοδήποτε λόγο, ο λογαριασμός τους δεν είναι ενεργός κατά την ημέρα πληρωμής των συντάξεων -με αποτέλεσμα να μην πιστωθεί το ποσόν της σύνταξης- μπορούν να εισπράξουν την σύνταξη τους από την Τράπεζα που έχουν επιλέξει, με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Σύνταξης και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας, την επόμενη μέρα πληρωμής των συντάξεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου