29/8/10

Έρευνα για εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1 για κρούσματα ναρκοληψίας

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρευνα για το εμβόλιο Pandemrix κατά της νέας γρίπης Α/Η1Ν1, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε κρίσεις ναρκοληψίας στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, έδρα της ΕΜΑ, επιτροπή ειδικών θα ερευνήσει "για να διευκρινίσει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα κρούσματα ναρκοληψίας και στον εμβολιασμό με Pandemrix" το οποίο παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK).
Το Pandemrix χορηγήθηκε σε "τουλάχιστον 30,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους" στο πλαίσιο των εκστρατειών πρόληψης της γρίπης Η1Ν1, που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, διευκρινίζει η ΕΜΑ.
Η Φινλανδία συνέστησε την Τρίτη την αναστολή της χρήσης του Pandemrix, αναφέροντας έξι...
 κρούσματα ναρκοληψίας σε παιδιά μετά τη χορήγηση του Pandemrix. Σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, άλλα εννέα άλλα κρούσματα που αναφέρθηκαν μπορεί να συνδέονται με τον εμβολιασμό.
Ύποπτα κρούσματα έχουν εξάλλου εντοπιστεί στη Σουηδία και στη Γαλλία. Στην τελευταία οι υγειονομικές αρχές της χώρας (Affsaps) ανέφεραν έξι κρούσματα, τα πέντε εκ των οποίων συνδέονται με το Pandemrix και το έκτο με το Panenza, το οποίο παρασκευάζεται από την Sanofi-Pasteur, της Sanofi-Aventis.
"Αγνοούμε προς το παρόν αν το εμβόλιο προκαλεί τη διαταραχή" αυτή, υπογραμμίζει η EMA στην ανακοίνωσή της.
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της ευρωπαϊκής αυτής υπηρεσίας "θα μελετήσει επισταμένως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα" και "θα εργαστεί με τους ειδικούς όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κάνει μια εκτίμηση του υγειονομικού κινδύνου", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΜΑ προσθέτει εξάλλου ότι "επιπρόσθετα μέτρα" μπορεί να ληφθούν κατά την προσεχή σύνοδο της CHMP που θα γίνει το Σεπτέμβριο, αλλά δεν διευκρινίζει την πιθανή φύση αυτών των μέτρων.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου