Μια ακόμα «ηλεκτρονική μύτη» που θα μπορούσε να ανιχνεύει τον καρκίνο στην ανάσα παρουσιάστηκε από Ισραηλινούς ερευνητές, ενώ ψυχίατροι στη Βρετανία δοκιμάζουν μια μέθοδο που διαγιγνώσκει τον αυτισμό με μαγνητική τομογραφία.
Η συσκευή που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion Israel βασίζεται σε νανοσωματίδια χρυσού και μπορεί να ανιχνεύει οργανικές πτητικές ουσίες οι οποίες αυξάνονται στην ανάσα όταν υπάρχει καρκίνος.
Δοκιμές σε 177 εθελοντές, ορισμένοι υγιείς και ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο, έδειξε ότι η...
ηλεκτρονική μύτη μπορεί όχι μόνο να διαπιστώνει αν υπάρχει κακοήθεια αλλά και να ξεχωρίζει ανάμεσα στον καρκίνο του πνεύμονα, του στήθους, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
«Αν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε μελέτες μεγάλης κλίμακας, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα απλό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές μελέτες» γράφει η ομάδα του Δρ Αβραάμ Κούτεν στο British Journal of Cancer.
Παρόμοιες τεχνολογίες ηλεκτρονικής μύτης έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, καμία όμως δεν είναι ακόμα έτοιμη να αξιοποιηθεί στην κλινική πρακτική.
Σε άλλες μελέτες για την ανίχνευση του καρκίνου στην ανάσα έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και σκύλοι και αρουραίοι, των οποίων η ευαίσθητη όσφρηση φαίνεται ότι μπορεί να αντιληφθεί συγκεκριμένες οργανικές ουσίες.
Τομογραφία για τον αυτισμό
Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές Ψυχιατρικής στο King's College στο Λονδίνο ανέπτυξαν μια μέθοδο ανάλυσης που μπορεί να διαγιγνώσκει τον αυτισμό μέσω μαγνητικής τομογραφίας.
Η νέα τεχνική δοκιμάστηκε σε μικρό αριθμό ενήλικων εθελοντών (20 υγιείς, 20 με αυτισμό) και προσέφερε ακρίβεια άνω του 90%.
«Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να δούμε αν τα αποτελέσματα είναι ίδια και στα παιδιά. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργεί εξίσου καλά [...] δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο» σχολίασε στο Reuters o καθηγητής Ντέκλαν Μέρφι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ο όρος αυτισμός περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία διαταραχών με βασικά χαρακτηριστικά τη δυσκολία στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Η διάγνωση βασίζεται σήμερα σε συνεντεύξεις και παρατηρήσεις της συμπεριφοράς οι οποίες είναι και δύσκολες και χρονοβόρες. Η δυνατότητα διάγνωσης με τη χρήση ενός αντικειμενικού βιολογικού τεστ θα απλοποιούσε αυτή την κατάσταση και ίσως θα επέτρεπε την ταχύτερη έναρξη της θεραπείας.
Αν και οι επιστήμονες γενικά δεν έχουν καταλήξει σε μια σαφή εικόνα για τη σχέση του αυτισμού με συγκεκριμένες δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου, η βρετανική ερευνητική ομάδα εστιάστηκε σε δομικές αλλαγές της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και την κοινωνικότητα.
Παρόλο που το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στα πειράματα ήταν τόσο μεγάλη ώστε να θεωρείται στατιστικά αξιόπιστη, δείχνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience.
Άλλοι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της δοκιμής, επισήμαναν όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.
«Αν και η μέθοδος αυτή δεν είναι έτοιμη για χρήση σε κανονικές διαγνωστικές συνθήκες, οποιοδήποτε βήμα για που οδηγεί σε ευκολότερες διαγνώσεις είναι ευπρόσδεκτο» σχολίασε ο Τέρι Μπρούγκα, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου