10/8/10

Λάπτοπ στα Ολοήμερα

Ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή θα κάνουν τα δημοτικά σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά: τα περίπου 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν 10 φορητούς ηλεκτρονικούς (laptops) το καθένα.

O εξοπλισμός των ολοήμερων σχολείων, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, θα γίνει στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού σε δημοτικά σχολεία για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία».
Με τους φορητούς υπολογιστές οι εκπαιδευτικοί των ολοήμερων δημοτικών σχολείων θα...
 έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ετσι, θα έχουν άμεση πρόσβαση στα κατάλληλο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και θα μπορούν να το χρησιμοποιούν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόσβαση όμως στους υπολογιστές θα έχουν και οι μαθητές. Τα παιδιά θα μπορούν να βλέπουν όχι μόνο τα βιβλία τους σε ηλεκτρονική μορφή αλλά και ένα πιο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό- μια ψηφιακή πλατφόρμα- για κάθε μάθημα. Στόχος των υπευθύνων του υπουργείου είναι επίσης τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αξιοποιείται το Ιντερνετ για την άντληση πληροφοριών. Σημειώνεται πως πριν από την προμήθεια των φορητών υπολογιστών αναμένεται να γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση τους στις σχολικές τάξεις.

Μάθημα στο ψηφιακό σχολείο

Ο εξοπλισμός των ολοήμερων δημοτικών με φορητούς υπολογιστές, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί ένα μόνο μέρος από το πρόγραμμα του υπουργείου με τίτλο «Ψηφιακό σχολείο» που στόχο έχει να εντάξει τις νέες τεχνολογίες στις αίθουσες. Για παράδειγμα, από τη νέα σχολική χρονιά αρκετά γυμνάσια της χώρας αναμένεται να αποκτήσουν πιλοτικά διαδραστικούς πίνακες. Τα διαδραστικά αυτά συστήματα θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές δηλαδή τους φορητούς υπολογιστές. Από το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινωθεί πως η προμήθεια των συστημάτων αυτών θα γίνει μέσω των σχολικών επιτροπών στα σχολεία που θα δηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον. Για τον σκοπό αυτό, θα αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλα τα γυμνάσια και το κάθε σχολείο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες του, θα μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο του διαδραστικού συστήματος εκ των 5 εναλλακτικών κατηγοριών που διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά.
Οπως ανακοίνωσε πάντως χθες το υπουργείο, οι σχολικές επιτροπές των δημοτικών σχολείων έχουν προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου