28/8/10

Ανοιξε ο διάλογος στην Τουρκία για το casus belli

zoomnews.gr
Οι πληροφορίες για την αναθεώρηση του “Κόκκινου Βιβλίου” της Τουρκίας και την απάλειψη του προσδιορισμού ως αιτίας πολέμου ενδεχόμενου επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ έχει πυροδοτήσει μία έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Το στρατογραφειοκρατικό κατεστημένο εναντιώνεται σε μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχουν όμως και προοδευτικές φωνές που ενθαρρύνουν τέτοιου είδους υπερβάσεις. Ο γνωστός δημοσιογράφος Σαμί Κοέν σε άρθρο του στη Milliyet με τίτλο «Συζήτηση για το Κόκκινο Βιβλίο» γράφει:

Τον προσεχή Οκτώβριο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, για το οποίο διέρρευσαν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο, που προσέλκυσαν μεγάλο...
 ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτε ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν το νέο Κόκκινο Βιβλίο που ετοιμάζεται, περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στην εθνική στρατηγική της Τουρκίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους. Η νέα στρατηγική βγάζει από τις «προέχουσες απειλές» τους κοντινούς γείτονες, τη Ρωσία, την Ελλάδα, το Ιράν και το Ιράκ. Είναι φυσικό κατά καιρούς να αλλάζουν οι εθνικές στρατηγικές ασφάλειας και αυτό το κάνουν και άλλες χώρες.

Η αντίληψη περί απειλής, που είχε υιοθετήσει η Τουρκία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και τα χρόνια που ακολούθησαν, ασφαλώς και ήταν υποχρεωτική για τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Τον τελευταίο, όμως, καιρό έγιναν σημαντικές αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως και στις συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο και την περιοχή μας.
Εκείνοι, οι οποίοι παλιά θεωρούνταν εχθροί, τώρα θεωρούνται φίλοι [με πρώτη τη Ρωσία]. Κατά συνέπεια, και η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας ρυθμίζεται σύμφωνα με τη νέα αντίληψη. Το Κόκκινο Βιβλίο που ετοιμάζεται, είναι ένα είδος «οδικού χάρτη» και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αλλά και άλλοι θεσμοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, γίνεται αντιληπτό ότι διαγράφεται η κόκκινη γραμμή αναφορικά με την Ελλάδα. Αυτό ήταν η περίπτωση της λεγόμενης «αιτίας πολέμου» [casus belli].
Η Τουρκία με απόφαση, που είχε λάβει η Βουλή της το 1995, είχε κηρύξει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος σε 12 μίλια «αιτία πολέμου». Η Ελλάδα υποστήριζε το δικαίωμά της για τα 12 μίλια στη βάση της Συνθήκης του Δικαίου της Θαλάσσης. Η Τουρκία αντιτάχθηκε στη Συνθήκη αυτή και είπε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του Αιγαίου δεν θα αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος.
Η Άγκυρα προέβη τότε σε προειδοποίηση προς την Αθήνα για τα 12 μίλια και η Βουλή, για να καταστήσει πιο αποτελεσματική την εν λόγω προειδοποίηση, έλαβε την απόφαση περί «αιτίας πολέμου».
Η Αθήνα σε διάφορες ευκαιρίες ανέφερε ότι διατηρεί το δικαίωμά της αυτό, αλλά δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια. Από την άλλη, η Άγκυρα συνέχισε να υποστηρίζει την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο με διαπραγματεύσεις.
Τώρα, η αφαίρεση της «αιτίας πολέμου» από το Κόκκινο Βιβλίο τι έννοια έχει και τι αποτέλεσμα θα επιφέρει; Η έννοιά της είναι ότι η Τουρκία πλέον δεν θεωρεί την Ελλάδα προέχουσα απειλή και ότι έχει την άποψη πως έχει δημιουργηθεί ένα περισσότερο ασφαλές κλίμα για διάλογο και προσέγγιση με την γείτονα.
Όμως, τώρα, δεν θα πρέπει η Βουλή να εξετάσει και πάλι την απόφαση που είχε λάβει για την «αιτία πολέμου» και να την ακυρώσει;
Από την άλλη, η Αθήνα θα αποφύγει κάθε συμπεριφορά σε σχέση με τα 12 μίλια και θα αποδεχτεί τη συνεννόηση με την Άγκυρα; Αν γίνει το αντίθετο, η Τουρκία τι θα κάνει;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου