22/9/10

Επιλεκτικές μετατάξεις αγαθών από το 11% στον συντελεστή ΦΠΑ 23%

Γ. Χατζηδημητρίου-Ημερησία
Ισχυρό μήνυμα για την αταλάντευτη εφαρμογή του Μνημονίου έστειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που αποσαφήνισε παράλληλα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να γίνει η μετάταξη του συνόλου των προϊόντων από το 11% του ΦΠΑ στο 23%. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Οικονομία», παρατήρησε δραματικά, αλλά άφησε ανοιχτό παράθυρο για άλλες λύσεις λέγοντας «το Μνημόνιο προβλέπει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων. Ίσως η μετάταξη γίνει για...
 μεμονωμένα προϊόντα.
Οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις πάντως θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο».

Επίτευξη στόχων

Ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «κρίσιμο μέγεθος να κλείσουμε τη χρονιά στους στόχους που έχουμε θέσει» και υπογράμμισε «είναι φανερό ότι παρά την ύφεση, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Οικονομία. Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα: η απρόσκοπτη και αταλάντευτη συνέχιση της πορείας. Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται καν τον κίνδυνο επιστροφής στις εποχές της δημοσιονομικής αμεριμνησίας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές καταδικασμένες πρακτικές. Το Μνημόνιο δεν τίθεται υπό αναδιαπραγμάτευση. Επικαιροποιείται και ενημερώνεται η Βουλή».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι:

Την προσεχή εβδομάδα θα ψηφιστούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την περαίωση, η οποία θα παρακάμψει τις ΔΟΥ και θα γίνει μέσω της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Έχουμε βάλει δικλίδες ασφαλείας, εξαιρώντας τις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όσους εκδίδουν πλαστά τιμολόγια», είπε.

Στο επόμενο διάστημα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα αλλάξουν καθοριστικά όλα όσα σχετίζονται με τη φορολογική νομοθεσία.
Τον προσεχή Οκτώβριο με άλλο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, δεν είναι πανάκεια, ούτε «λύση για όλα», αλλά σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις.
Η εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποδοτική -«δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να επιδοτούνται θερμαινόμενες πισίνες στα Β. Προάστια» επισήμανε - ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει προτού συσταθεί ένας μηχανισμός αναδιανομής, ώστε να μη συμπιεστούν περαιτέρω τα χαμηλά εισοδήματα.

Μέχρι το τέλους του μήνα, αναμένεται από τη διοίκηση της ΑΤΕ η υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι στρατηγικοί στόχοι του Ιδρύματος, μετά το πρόσφατο stres test.
Η αναθεώρηση του ΑΕΠ που αποτέλεσε πεδίο πολιτικών τριβών είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα που θα αναλάβει η Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή σε συνεργασία με την Eurostat και θα το ανακοινώσει στη συνέχεια στην κυβέρνηση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι «δεν είναι σόου η μάχη κατά της φοροδιαφυγής», επικαλούμενος τη συντονισμένη δράση του ΣΔΟΕ και τόνισε, ότι αυτήν την στιγμή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη φορολογικές υποθέσεις 36 δισ. ευρώ, ενώ 2,5 εκατ. είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις και 1,3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

2,5 εκατ. ανέλεγκτες υποθέσεις

Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη φορολογικές υποθέσεις 36 δισ. ευρώ, ενώ 2,5 εκατ. είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις και 1,3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τελευταία ευκαιρία

Είναι η τελευταία ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Έχουμε βάλει δικλίδες ασφαλείας, εξαιρώντας τις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όσους εκδίδουν πλαστά τιμολόγια, σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσον αφορά τη ρύθμιση για την περαίωση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου