21/9/10

Αχμαντινεντζάντ, ο βασιλιάς του πολιτικού λόγου

kathimerini.gr
Ο πρόεδρος του Ιράν έχει δημιουργήσει το προφίλ του αφελούς και μονοδιάστατου πολιτικού ηγέτη, ωστόσο φαίνεται ότι αυτή είναι η βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβει μία έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική.
Καθώς ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατεβαίνει για άλλη μία φορά στη μάχη της κοινής γνώμης. Κάνοντας όμως τον συνηθισμένο γύρω του στα πλατό των αμερικανικών τηλεοπτικών σταθμών, φαίνεται να έχει κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις.

Ενώ πολλά δυτικά ΜΜΕ τον αποκαλούν τρελό, ο κ. Αχμαντινεντζάντ, ο ίδιος απέδειξε πως είναι ικανός να επηρεάσει την άποψη και τα λεγόμενα των δημοσιογράφων όπως κάθε δυτικός ηγέτης.
Ο Ιρανός πρόεδρος είναι γνωστός για τις κατά καιρούς γκάφες του, όπως αυτή που...
 είχε κάνει σε προηγούμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου μιλώντας σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, είπε ότι «δεν έχουμε ομοφυλόφιλους στο Ιράν, όπως έχετε εσείς».
Κατάφερε όμως να επιβάλει τη δική του ατζέντα στις συνεντεύξεις, κάτι που πετυχαίνουν λίγοι πολιτικοί. Μία από τις αγαπημένες του τεχνικές είναι να χρησιμοποιεί τις προφανείς αδυναμίες του και να τις χρησιμοποιεί για να προσελκύσει τον αντίπαλό του.
Προσποιούμενος ότι βρίσκεται υπό πίεση για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν σε ιρανικές φυλακές από τον Ιούλιο του 2009, ζήτησε την απελευθέρωση Ιρανών πολιτών που κρατούνταν στις ΗΠΑ.


Το θέμα κυριάρχησε στα αμερικανικά ΜΜΕ, επισκιάζοντας τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ή την απειλή για το λιθοβολισμό της Σακινέ Μοχαμάντι Αστιάνι, που κατηγορείται για μοιχεία.

Ομιλητής που ξεγλιστράει από τις δύσκολες συνεντεύξεις

Η συνέντευξη με τον Μαχμούντ Αχμαντινεντάζντ είναι μία δύσκολη υπόθεση και στο Διαδίκτυο υπάρχει ένας πολύ ζωντανός διάλογος, για το πώς μπορεί κάποιος να καταφέρει να τον στριμώξει.

Σε ένα άρθρο της στο περιοδικό Foreign Affairs με τίτλο «Πώς να μην σας κοροϊδέψει ο Αχμαντινεντζάντ», η πρώην ανταποκρίτρια της USA Today, Μπάρμπαρα Σλάβιν ανέφερε: «Από το 2005 που εκλέχθηκε, ο Ιρανός πρόεδρος έχει τελειοποιήσει τη μέθοδο της αποφυγής και του ελιγμού, ακόμη και στις πιο εξειδικευμένες συνεντεύξεις. Κλασσικά, απαντάει ερώτηση με ερώτηση και αποκρούει την κριτική κάνοντας επίθεση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ». Σημαντικό πλεονέκτημα του Ιρανού προέδρου είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες συνεντεύξεις γίνονται με μεταφραστή, αφαιρώντας από τον δημοσιογράφο τη δυνατότητα να παρέμβει στην απάντηση ή να επιμείνει στην ερώτησή του.
Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν μία καλή και σε βάθος γνώση της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνίας του Ιράν, προκειμένου να μπορέσει να στριμώξουν τον Ιρανό πρόεδρο, ώστε να πει την αλήθεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου