Νίκος Μάστορας-Τα Νέα
Δυόµισι χιλιάδες επιπλέον δωµάτια σε 17 φοιτητικές εστίες θα διατεθούν εφέτος στους νέους φοιτητές.
Οπως δήλωσε χθες η κ. Αννα Διαµαντοπούλου που επισκέφθηκε το Εθνικό Ιδρυµα Νεότητας (ΕΙΝ) το οποίο διαχειρίζεται τις περισσότερες φοιτητικές εστίες, τα δωµάτια εξασφαλίστηκαν ύστερα από εκκαθάριση των εστιών, καθώς «κάποιοι έµεναν πολλά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις είχαµε και φαινόµενα έµµισθης ενοικίασης». Τώρα θα διατεθούν µε κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή σε φοιτητές µε χαµηλό εισόδηµα που βρίσκονται µέσα στον κανονικό χρόνο σπουδών τους. Οκτώ στις δέκα κενές θέσεις θα ...
δοθούν σε νεοεισαχθέντες και οι υπόλοιπες δύο σε φοιτητές παλαιότερων ετών, αλλοδαπούς, οµογενείς κ.λπ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές που προέρχονται από άπορες οικογένειες, ορφανούς , φοιτητές µε ειδικές ανάγκες, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών κ.λπ.
«Οι φοιτητικές εστίες, ιδιαίτερα µέσα στην κρίση, πρέπει να χρησιµοποιηθούν από αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αριθµός των νέων δωµατίων µπορεί να φαντάζει µικρός, ωστόσο αποτελεί µεγάλο ποσοστό επί των υπαρχουσών ισχνών υποδοµών, αν υπολογίσει κανείς ότι συνολικά το ΕΙΝ προσφέρει περίπου 8.000 θέσεις στις 21 φοιτητικές και σπουδαστικές του εστίες κι ακόµα 6.000 θέσεις προσφέρουν τα πανεπιστήµια, είτε σε δικές τους υποδοµές είτε ενοικιάζοντας δωµάτια. Δηλαδή για έναν πληθυσµό περίπου 20.000 φοιτητών κάθε χρόνο που εισάγονται σε σχολές εκτός του τόπου µόνιµης κατοικίας τους και σχεδόν 150.000 που υπολογίζεται ότι σπουδάζουν, συνολικά σε όλα τα έτη, µακριά απ τα σπίτια τους, η δυναµικότητα των φοιτητικών εστιών δεν µπορεί να καλύψει σήµερα περισσότερους από 9%-10%.
Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέα πολιτική για τη φοιτητική στέγη, µε συνεργασία του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα, για να προχωρήσουµε σε νέο τρόπο στέγασης των φοιτητών, είτε σε εστίες, είτε σε διαµερίσµατα. Ο σχεδιασµός θα ολοκληρωθεί στα µέσα Νοεµβρίου.
Ο ανασχεδιασµός της φοιτητικής στέγασης, από τα βασικότερα στοιχεία της φοιτητικής µέριµνας µαζί µε τη σίτιση, κρίνεται αναγκαίος, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της αναλογίας δαπανών για φοιτητική µέριµνα - ενίσχυση των φοιτητών µε 0,4%, όταν ο µέσος όρος στην Ε.Ε ανέρχεται στο 5,7%.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου