28/9/10

Στην ψηφιακή τεχνολογία περνούν όλα τα κανάλια της ΕΡΤ

Σ.ΙΩΑΝΝΟΥ -Ναυτεμπορική
Με την ψηφιακή τεχνολογία εκπέμπονται πλέον και τα αναλογικά κανάλια της ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Βουλή) μετά από αιφνιδιαστική απόφαση των αρμοδίων να αρχίσουν τις ψηφιακές εκπομπές με τον παλιό τρόπο αποκωδικοποίησης mpeg2 -τουλάχιστον επί του παρόντος- αλλά και με τη χρήση δυο κέντρων εκπομπής που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ψηφιακή μετάβαση, πράγμα που δημιούργησε αναταραχή στην αγορά.

Οι «εκπλήξεις», δεν σταμάτησαν ωστόσο εκεί, αφού μαζί με τα ...
τηλεοπτικά της κανάλια, η ΕΡΤ προχώρησε παράλληλα και στην ψηφιακή εκπομπή των ραδιοφωνικών της σταθμών, δημιουργώντας νέα δεδομένα -ή τετελεσμένα κατ' άλλους- στην αγορά.
Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, άρχισε τις εκπομπές των σταθμών του -δοκιμαστικά για την ώρα- στην περιοχή της Αθήνας (από το κέντρο εκπομπής όχι μόνο του Υμηττού, αλλά και της Πάρνηθας, το οποίο επισημαίνεται ότι δεν συμμετέχει στην ψηφιακή μετάβαση), στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Πήλιο (κέντρο που επίσης δεν περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ 21161/08 για την ψηφιακή μετάβαση), χρησιμοποιώντας μάλιστα το προηγούμενο μοντέλο κωδικοποίησης σήματος, το mpeg2 και όχι το mpeg4.

Οπως γνωστοποιήθηκε αργότερα, η ΕΡΤ σύντομα θα περάσει και αυτή στο mpeg4. Με την κίνηση αυτή η ΕΡΤ γυρίζει μια νέα σελίδα όσον αφορά την δραστηριότητά της στη ραδιοτηλεοπτική αγορά και με δεδομένο ότι επισήμως οι ψηφιακές εκπομπές θα αρχίσουν από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, με ενδιαφέρον αναμένεται το εάν θα συνεχιστεί η εκπομπή από τα κέντρα εκπομπής που δεν περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ και βέβαια αν στο ψηφιακό μπουκέτο θα παραμείνουν τελικά και τα ραδιόφωνα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, η προηγούμενη διοίκηση, έκανε λόγο για μείωση του αριθμού των ψηφιακών καναλιών, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Σύντομα σε 16:9

Οπως γνωστοποιήθηκε η ΕΡΤ θα αρχίσει σύντομα τη διαδικασία μετατροπής του συνόλου των προγραμμάτων της από 4:3 σε 16:9, πέραν των ψηφιακών της καναλιών σινέ+, πρίσμα+ & σπορ+ που μεταδίδονται ήδη σε αυτό το πρότυπο.

Εκπομπή από την Πάρνηθα και την Αίγινα

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφιακή μετάβαση -στο διάστημα δηλαδή, μέχρι την οριστική αδειοδότηση και την πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές, που τοποθετείται χρονικά μετά το 2012- προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις η χρήση δυο κέντρων εκπομπής και συγκεκριμένα του κέντρου του Υμηττού και του κέντρου της Αίγινας στο νομό Αττικής, ενώ δεν περιλαμβάνεται το κέντρο του Πηλίου.

Όπως ανέφεραν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς με αφορμή το γεγονός, αν τελικά η ΕΡΤ συνεχίσει τις εκπομπές από τα μη δηλωθέντα κέντρα ανατρέπονται τα δεδομένα πράγμα που καθιστά προβληματική την ομαλή λειτουργία της αγοράς αλλά και το ίδιο το εγχείρημα της ψηφιακής μετάβασης. Πάντως στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΡΤ κάνει λόγο για εκπομπή μόνο από τον Υμηττό από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ψηφιακό ραδιόφωνο

Καμία διευκρίνιση ωστόσο δεν δίνεται για το θέμα του ραδιοφώνου. Από χθες στο ψηφιακό παιχνίδι, μπήκε ξαφνικά και η ραδιοφωνική αγορά και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστικά προειδοποίηση, αλλά και χωρίς θεσμική κατοχύρωση.

Ενώ για την τηλεόραση υπάρχει σχέδιο μετάβασης για τη ραδιοφωνική αγορά τα πράγματα βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, αφού δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους εμπλεκόμενους. Ειδικότερα η εκπομπή των ραδιοφωνικών υπηρεσιών είναι εκτός χρήσεων του φάσματος όπως αυτό περιγράφεται από την ΚΥΑ για την περίοδο της μετάβασης και τον Νόμο 3592/2007 (άρθρο 14 παρ. 3) όπου προβλέπεται η εκπομπή με ψηφιακή τεχνολογία του αναλογικού προγράμματος μόνο των τηλεοπτικών σταθμών. Η κίνηση αυτή αιφνιδιάζει την αγορά και δημιουργεί τετελεσμένα στα ερτζιανά σε μια δύσκολη περίοδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ραδιοσταθμοί στη χώρα μας, την τρέχουσα περίοδο, αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση της ιστορίας τους, αφού πλάι στη συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης στο μέσο (κατά 30% στο 8μηνο), λόγω κρίσης, προστίθεται και ο έντονος ανταγωνισμός, τόσο λόγω του κατακερματισμού των αγορών, όσο και από τα άλλα μέσα, τα οποία μοιάζει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου