18/9/10

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

kathimerini.gr
Εχουν δεσμευτεί πάνω από 100 – Ερχονται πρόστιμα και παραπομπές στη Δικαιοσύνη

Τα σκάφη αναψυχής βρέθηκαν στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τις τελευταίες ημέρες και ήδη κάποια από αυτά έχουν δεσμευτεί.
Συνολικά έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 100 σκάφη για τους ιδιοκτήτες των οποίων υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής και οι οποίοι απειλούνται πλέον με πρόστιμα αλλά και με παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με διευθυντές μαρινών, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, οι οποίοι είναι ...
προσανατολισμένοι στα σκάφη με μήκος άνω των 10 μέτρων. Οι έλεγχοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Δηλαδή στον έλεγχο των ιδιωτικών σκαφών καθώς και των επαγγελματικών σκαφών.

Στα ιδιωτικά σκάφη αναζητήθηκαν τα 4.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν σκάφος άνω των 10 μέτρων προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τρόπο απόκτησής του. Σύμφωνα με προϊστάμενο μαρίνας ζητήθηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ τα στοιχεία των πραγματικών χρηστών σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν στο αρχείο τους. Αφού εντοπίστηκαν οι πραγματικοί χρήστες των σκαφών εκλήθησαν να μεταβούν στον τόπο του ελέγχου με τις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να αποδειχθεί ότι το δηλώνουν στην εφορία και ότι παρουσιάζονται αυτοί ως χρήστες του σκάφους. Οσοι αγνόησαν την πρόσκληση των ελεγκτών έγινε δέσμευση του σκάφους, ακολουθώντας τις εντολές του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη με βάση τις διατάξεις της ποινικής δικονομίας και του τελωνειακού κώδικα. Επί της ουσίας μέχρι την καταβολή των φόρων ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σκάφος του το οποίο σε κάθε περίπτωση παραμένει στην κατοχή του.
Στα επαγγελματικά σκάφη ελέγχθηκαν τα ναυλοσύμφωνα με στόχο να διαπιστωθεί εάν τα σκάφη είχαν μισθωθεί σε τουρίστες ή εικονικά σε μέλη της οικογένειας ή υπηρετικό προσωπικό. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε η ναύλωση στο υπηρετικό προσωπικό. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ιδιοκτήτης σκάφους να έχει ναυλώσει έναντι 200.000 ευρώ το σκάφος για όλη την καλοκαιρινή σεζόν στο υπηρετικό προσωπικό. Αλλος ιδιοκτήτης φαίνεται να είχε ναυλώσει το σκάφος στον πομακικής καταγωγής οικιακό βοηθό.
Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι πολλοί ιδιοκτήτες γιοτ ιδρύουν ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής (ΝΕΠΑ) με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία τα σκάφη τους, τα οποία εμφανίζονται ως επαγγελματικά. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των σκαφών κατορθώνουν να αποφεύγουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Εχουν απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την αγορά του και αδασμολόγητο καύσιμο. Μόνο από το τελευταίο κερδίζουν 355 ευρώ ανά χίλια λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου. Η μόνη υποχρέωση που έχουν από τον νόμο είναι να εμφανίζουν παραστατικά από τα οποία να προκύπτει ότι το μισθώνουν για 60 ημέρες τον χρόνο ή συνολικά 300 ημέρες στην 5ετία. Γι' αυτόν τον λόγο παρουσιάζουν εικονικές μισθώσεις, συνήθως από πρόσωπα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντός τους. Ενδεικτικό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής είναι ότι το 2008 ιδρύθηκαν περίπου 350 ΝΕΠΑ.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τις προσεχείς μέρες θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής ειδοποιητήρια προκειμένου να καταβάλουν τους φόρους καθώς και την έκτακτη εισφορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου