23/9/10

Πλήρωσαν για την Eurovision, αλλά όχι τους Ολυμπιονίκες!

protothema.gr
Στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν οι Ολυμπιονίκες του Πεκίνου, καθώς εδώ και περίπου δύο χρόνια δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα από τα χρήματα που τους οφείλει η ελληνική πολιτεία.

Η τακτική που ακολουθείται πάντοτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το κράτος να καταβάλει ένα πριμ σε κάθε αθλητή που καταφέρνει να διακριθεί στην πρώτη οκτάδα. Όλα άλλαξαν μετά τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008, όταν οι Ολυμπιονίκες μας δεν έλαβαν όχι μόνο τα...
 χρήματα που τους οφείλονται, αλλά ούτε και ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια της πολιτείας!

«Τέσσερα μετάλλια πήραμε, δεν πήραμε δεκάδες ώστε να μην υπάρχουν λεφτά να πληρωθούμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει» δήλωσε στο protothema.gr η δύο φορές Ολυμπιονίκης μας, Πηγή Δεβετζή. «Το πριμ έπρεπε να μας δοθεί το 2009, κοντεύει να τελειώσει το 2010 και ακόμα δεν έχουμε λάβει τίποτα»
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η Ελλάδα κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια με τους Αλέξανδρο Νικολαΐδη στο Τάε Κβο Ντο και στο διπλό σκιφ με τους Πολύμερο-Μούγιο και δύο χάλκινα με την Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν και στην ιστιοπλοΐα με τις Μπεκατώρου, Παπαδοπούλου και Κραβαριώτη.

Η μη καταβολή των χρημάτων από την πολιτεία δεν έχει μόνο την ηθική της πλευρά, στον τρόπο δηλαδή που αντιμετωπίζουμε τους Ολυμπιονίκες μας, αλλά και την καθαρά πρακτική της, καθώς αρκετοί αθλητές είχαν υπολογίσει στα χρήματα για να συνεχίσουν τη ζωή τους.
«Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το αν θα πάρουμε τα λεφτά μας. Εγώ προσωπικά εξαρτώμαι από αυτά τα χρήματα και έχω πρόβλημα πλέον» εξηγεί στο protothema.gr ο κύριος Αλέξανδρος Νικολαΐδης Ολυμπιονίκης μας στο Τάε Κβο Ντο. «Αν και το 2008 υπαγόμασταν στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν πήραμε ποτέ τα λεφτά μας, αλλά η αποστολή της Eurovision πληρώθηκε κανονικά. Τραγικές συγκρίσεις. Το πόσο τιμά αυτό το κράτος τους Ολυμπιονίκες του είναι σαφές».

Οι αθλητές μας προσέκρουσαν όχι μόνο στην αδυναμία της Πολιτείας να καταβάλει τα χρήματα που οφείλει, αλλά και σε κλειστές πόρτες των αρμόδιων υπηρεσιών. «Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και δεν βρήκα καμία άκρη. Συναντηθήκαμε σε κάτι αγώνες, γιατί στο γραφείο του δεν βρίσκει χρόνο να μας δει, και είπε να μας δώσει το 20% για αρχή και βλέπουμε. Εγώ απάντησα πως δεν φέραμε το 20% των μεταλλίων, αλλά ολόκληρα τα μετάλλια» δηλώνει γλαφυρά η κυρία Δεβετζή. «Το δεχόμαστε πως δεν είναι δυνατόν να μας δώσουν αμέσως το πριμ μας, αλλά δύο χρόνια και μετά δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Και δεν αφορά μόνο σε Ολυμπιονίκες, αλλά και σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Και δεν αναφερόμαστε σε κάποιο τρομερό ποσό».

Οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες φαίνονται απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η προοπτική στο μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας, καθώς η έλλειψη κινήτρων θα λειτουργήσει απαγορευτικά για τους νέους αθλητές. «Τι κίνητρο να δώσουμε στα νέα παιδιά ώστε να γίνουν αθλητές; Εγώ προσωπικά δεν θα πω στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό, όταν το κράτος φέρεται με τέτοιον τρόπο στους Ολυμπιονίκες του».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου