28/9/10

Ηλεκτρονική κάρτα αντί για αποδείξεις και 2 δισ. στις επιχειρήσεις

imerisia.gr
Σε συμφωνία 5 σημείων κατέληξαν το οικονομικό επιτελείο με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για την ενίσχυση ρευστότητος στην αγορά με τουλάχιστον 2 δισ. έως το τέλος του έτους αλλά και την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών με το ΑΦΜ του πολίτη που θα αντικαταστήσουν από το 2011 τη συλλογή αποδείξεων. Σε συνάντηση του υποικ Γ. Παπακωνσταντίνου, του υπ. Περιφεριακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της Ενωσης αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
Πρώτον, δημιουργείται Σύμφωνο ...
Ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου με το τραπεζικό σύστημα το οποίο θέτει ένα πλαίσιο για τη διοχέτευση ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου. Μέσω του Συμφώνου θα παρακολουθείται ανά τράπεζα η διαδικασία μετάγγισης ρευστότητας στην αγορά με τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεύτερον, δημιουργείται ελληνικό ταμείο επιχειρηματικής ανάπτυξης, το οποίο με νόμο θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι μέσω του νέου Ταμείου οι τράπεζες θα εκταμιεύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου περί τα 2 δισ. ευρώ ενώ από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο οι εισροές θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία.

Τρίτον, ξεκινά συνεργασία με όλες τις τράπεζες για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών τις οποίες θα χρησιμοποιούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους και θα έχουν τη μορφή ηλεκτρονικών αποδείξεων. Σε αυτές θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του πολίτη και πιθανότατα θα είναι χρεωστικές. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά και παράλληλα το υπουργείο θα έχει καλύτερη εικόνα των συναλλαγών ΄΄ώστε να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ». Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2011.


Τέταρτον, οι τράπεζες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα μπουν στην περαίωση ή θα ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βάσει του νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή. «Πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα χρειαστούν στήριξη και οι τράπεζες θα συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πέμπτον, οι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλουν στη διευκόλυνση λειτουργίας των επαγγελματικών λογαριασμών που όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο γίνονται υποχρεωτικοί από το 2011.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τόνισε ότι οι εκπρόσωποι όλων των τραπεζών διαβεβαίωσαν το οικονομικό επιτελείο ότι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αυξηθεί η ρευστότητα στις επιχειρήσει και τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε όμως ότι σε περίοδο ύφεσης είναι περιορισμένη και η ζήτηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου