28/9/10

Στενότερη παρακολούθηση του Διαδικτύου προωθεί η Ουάσινγκτον

in.gr
Με στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν ευκολότερα τις επικοινωνίες στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, γράφουν τη Δευτέρα οι New York Times.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει να στείλει στο Κογκρέσο το 2012, όλες οι υπηρεσίες επικοινωνιών, όπως το Facebook, το Skype, ή ακόμα και τα κινητά BlackΒerry, θα μπορούν να γίνουν αντικείμενο επόπτευσης από τις...
 αρχές. To σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα υποκλοπής και παρακολούθησης κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

«Δεν πρόκειται για επέκταση των εξουσιών των αρχών» δήλωσε στην εφημερίδα η Βάλερι Καπρόνι του FBI. Πρόκειται για προφύλαξη της ικανότητάς μας να εξασκούμε τις ισχύουσες δικαιοδοσίες με στόχο την προστασία του πληθυσμού και την εγγύηση της εθνικής μας ασφάλειας» είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας έχουν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις τους τελευταίους μήνες μελετώντας το σχέδιο νόμου.

O Τζέιμς Ντέμπσεϊ, αντιπρόδρος της οργάνωσης Center for Democracy and Technology, θεωρεί ότι το σχέδιο απειλεί «θεμελιώδη στοιχεία της επανάστασης του Διαδικτύου», συμπεριλαμβανομένου της αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής του.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα δίκτυα τηλεφωνίας και δεδομένων ήδη οφείλουν να υπακούουν σε κυβερνητικά αιτήματα για παρακολούθηση των επικοινωνιών. Σε αντίθεση όμως με τις εταιρείες τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικοινωνίας δεν είναι υποχρεωμένοι να αναπτύσσουν και να υλοποιούν συστήματα παρακολούθησης προτού δεχτούν τέτοια αιτήματα.

Το άρθρο των New York Times έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι απαιτούν να έχουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες των BlackBerry.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου