22/9/10

Δίκες - εξπρές για φοροϋποθέσεις

Ημερησία
Διαδικασίες εξπρές στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Οι αλλαγές θα ενταχθούν στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και προβλέπουν:

1. Χρονική οριοθέτηση 30 ημερών της προσωρινής διαταγής που χορηγείται από τον δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες.
2. Οριοθέτηση του βάρους απόδειξης και της εξουσίας του δικαστηρίου όταν δικάζει αναστολή με αντικείμενο φορολογική υπόθεση. Παύει η γενική και αόριστη ...
αναστολή εκτέλεσης ολόκληρης της πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία αδρανοποιούνται με δικαστική απόφαση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί.

3. Διαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται μόνον αναίρεση. Διαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Η τελεσίδικη απόφαση, δηλαδή, θα εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 3 χρόνια από την προσφυγή.

4. Το Δικαστήριο πριν θα ακυρώσει την πράξη για τυπική πλημμέλεια ή για έλλειψη τύπου της διαδικασίας ή για συγκεκριμένη παράλειψη, θα εξετάζει αν ο φορολογούμενος έπαθε κάποια βλάβη από την παράλειψη, και αν η βλάβη μπορεί να επανορθωθεί, μόνο με την ακύρωσή της και την επανάληψη της έκδοσής της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου